Кметът на Горна Оряховица даде на съд Програмата за подобряване на атмосферния въздух

Кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

Ако българският съд не уважи жалбата, Общината ще занимае със случая и европейските институции, категоричен е инж. Добромир Добрев

Кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев е депозирал жалба до Административния съд в София срещу решение на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Околна среда”. До седмица ще бъде атакувана и заповед на Управляващия орган на Програмата, с която се определят общините, имащи право да кандидатстват за средства, с които да се подобри атмосферния въздух на тяхна територия. Определени са седем общини и сред тях не е Горна Оряховица, въпреки че градът е постоянно в Топ 3 по запрашеност. Това заяви в петък инж. Добрев.

Той обясни, че не се оспорва методиката, по която са определени тези общини, но е категоречн, че някои от въведените данни са некоректни и така се ощетява Горна Оряховица.

"Опитахме се да решим въпроса и сме уведомили всички институции за допуснатите грешки. Но след като не получихме удовлетворителен отговор, започваме да търсим правата си по съдебен път", коментира инж. Добромир Добрев.

Градоначалникът е категоричен, че жалбата до Темида би трябвало да спре изпълнението на Програмата за подобряване на атмосферния въздух.

"Ако пък българският съд не уважи жалбата, Общината ще занимае със случая и европейските институции", категоричен е инж. Добрев.

Той припомни, че над 111 милиона лева ще са на разположение на седем български общини за мерки, с които те да подобрят въздуха си. Изборът е направен между 25 общини, които са кандидатствали и които са в списъка с повишена замърсеност. Горна Оряховица е една от тези общини с най-много измерени превишения, но не попада сред седемте. Одобрени са Столична община, Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив и Смолян.

Според управникът на железничарския град класирането на общините е станало на база на некоректни данни за община Горна Оряховица.

"Първата грешка е че, в графата за причинител на замърсяването не е отбелязано, че това е битовото отопление. Според Програмата за мерки срещу замърсяването на въздуха на самата Община, която е съгласувана от МОСВ, над 70 % от замърсяването идва точно от отоплението с нискокачествени въглища и дърва. Грешката по този показател е отчетена, показва отговор на министър Нено Димов, но без реален резултат за Горна Оряховица", посочи инж. Добрев.

Той уточни, че другата грешка е по показател обхват на Програмата. За всички останали общини са въведени брой жители, потърпевши от замърсения въздух. Само за Горна Оряховица са въведени брой домакинства. Така в тази графа вместо над 40 000 жители са вписани 12 600 домакинства и това драстично смъква коефициента на Общината и тя отпада от Топ 7.

"Ако данните бяха въведени коректно, Община Горна Оряховица със сигурност щеше да намери място сред бенефициентите на Програмата и щеше да може да разчита на около 8 милиона лева за мерки, с които да намали запрашеността на въздуха. Идеята е с тези пари да се подпомогнат домакинствата за подмяна на отоплението с по-екологично", обясни инж. Добрев.

Той подчерта, че около 2800 домакинства около Автоматичната станция за измерване на качеството на въздуха е можело да бъдат подкрепени, за да преминат на по-чисто отопление.

"Нямаме други механизми да накараме хората да спрат да използват нискокачествени въглища и дърва.Не може по всички данни, публикувани ежедневно да сме в Топ 3 по замърсяване, а само за Оперативна програма „Околна среда” да нямаме проблем. Искаме корекция на Програмата или пък да ни включат в някакви други възможности за подкрепа при преминаване към по-екологично отопление", апелира градоначалникът.

Според наблюденията само за по-малко от два месеца от началото на новия отоплителен сезон в Горна Оряховица са отчетени 25 дни с превишени стойности на фините прахови частици във въздуха. За цялата година се очаква дните с мръсен въздух да бъдат около 80. 84 са били миналата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България