Кметът на Горна Оряховица удостои ГОАРТ с Почетен знак на Общината

Кметът на Горна Оряховица инж.Добромир добрев удостои с Почетен знак на общината Сдружение ГОАРТ по повод 10 години от създаването на творческата организация. Отличието бе връчено на председателя на Сдружението Роза Абаджиева по време на откриване на изложба, посветена на годишнината.

Художниците положиха подписи и в Почетната книга на Община горна Оряховица. „Сдружение ГОАРТ се утвърди като водеща творческа организация в духовния живот на Община Горна Оряховица, а така също и в национален план. През изминалите 10 години Общината е била партньор на инициативите, които обогатяват културната сфера. Такъв партньор ще бъде и занапред.

Пожелавам на всички членове на ГОАРТ здраве, вдъхновение, много реализирани творчески проекти и успехи“, обърна се към художниците инж. Добромир Добрев. Гости на откриването на изложбата бяха и заместник-кметът Йорданка Кушева и Милена Николова – директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки“. Изложбата уважиха и много приятели и почитатели на творчеството на горнооряховските творци.

Над 60 творби на художниците от ГОАРТ са подредени в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ по повод 10-годишнината на Сдружението. Гостите на откриването бяха поздравени от председателя на ГОАРТ Роза Абаджиева. В прословутия си колоритен стил, творчеството на художниците представи накратко и проф. Радослав Радев. Рождениците разрязаха тематична торта с логото на ГОАРТ и вдигната празнична наздравица с гостите на изложбата.

Началото на Сдружение ГОАРТ е сложено на 18 октомври 2007 г. в първата съвместна изложба на художниците от Горна Оряховица – Ваня Трифонова – Балтова, Илия Банков, Ирена Янкова, Искрен Арабаджиев, Роза Абаджиева, Стефан Балтов, Петър Крусев, Пепа Хаджитодорова, Янко Янков, Петър Петров. Творците са обединени от общата страст към изкуството, но са различни в изразните си средства – живопис, графика, скулптура и словото на проф. Радослав Радев.

Всеки, който ги познава и е посетил техни изложби се удивява от различието на естетическите им виждания, но същевременно усеща духа на взаимност и топлота. Чувството за хумор, емоционална съпричастност, щастливи делници и спонтанни празници на талантите им бележат пътя на тяхното желание да са заедно. За изминалите 10 години, художниците от ГОАРТ са участвали в над 50 общи и самостоятелни изложби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура