Кметът на Гърмен след арестите заради коледната елха: Става дума за самоуправство

Гърмен

 

Самият кмет на Гърмен каза пред БТВ, че никога не е деляла хората на християни и мюсюлмани и в случая става дума за самоуправство. По думите на Минка Капитанова, издигналите елхата имали разрешение за друго село и въобще се допитали до местната власт чак след като си свършили работата. В същото време живата елха трябвало да „възпитава у децата чувството за съхранение на природата”.

Петима души бяха арестувани заради… поставяне на коледно дърво на площада в село Гърмен преди дни. До скандала между хората и кмета Минка Капитанова се стигна, след като жителите на населеното място решили, че, както всяка година, в центъра трябва да се извиси висока елха.

Вместо нея преди две седмици от общината било засадено малко дръвче, което гърменци намират за бедно украсено. Купили от горското стопанство по-голямо, което предизвикало разногласия.

„Тази елхичка я приветствам, жива елха, но е малка, аз такава имам вкъщи. На това място от години има традиция да се сложи голяма и хубава елха. Има специална дупка с тръба. Това е Християнско село, празнуваме Коледа. Получихме забрана от г-жа Капитанова”, обясни Иван Кременлиев от сдружение „За бъдещето на община Гърмен”.

По думите му още при издигането на елхата полицаи се опитали да съставят актове, а след това Капитанова разпоредила дървото да бъде премахнато и хората да си го занесат вкъщи. Кременлиев твърди, че по-рано Капитанова казала на майки с деца елхата да се сложи пред църквата.

Жителите на селото отрекоха да са поставяли общината пред свършен факт. „На някои хора не им е удобно, че откакто съм управленец, нещата се случват”, заяви Минка Капитанова. На въпрос защо тогава повече от година не може да се реши проблемът с ромското гето в селото, тя побърза да обясни, че няма общински жилища, в които да бъдат настанени жителите му.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България