Кметът на Елена получи благодарствена грамота от потомците на Макгахан

Кметът на Община Елена инж. Дилян Млъзев се срещна с председателя на фондация „Ние, българите по света“ Михаил Томов, който му връчи благодарствена грамота от наследниците на американския журналист Макгахан. Като млад и обещаващ журналист, той е изпратен от английския либерален вестник „Дейли Нюз“ в България за кореспондент на Международната комисия за разследване на извършените погроми и зверства при потушаване на Априлското въстание.

През лятото на миналата година фондацията инициира и организира посещението на 13 потомци на Макгахан, известен зад океана като освободителя на България. В обиколката им на исторически места в страната, свързани с неговата мисия, бе включен и град Елена. Тук се намира един от двата паметника у нас на американския журналист. По време на Освободителната война като военен кореспондент към щаба на руската армия, той извървява пътя от Свищов до Цариград, придружаван от еленчанина инж. Петко Попниколов, който е негов преводач и ги свързва искрено приятелство.

„Беше вълнуващо за нас, като наследници, да следваме стъпките на нашия велик дядо и да видим лично много от местата, които е посетил и създал своите репортажи. Благодарим както на вас, така и на всички кметове, предприемачи и български граждани, които ни помогнаха“ е написано в благодарствената грамота до еленския кмет, която е илюстрирана със снимка на праправнуците с българския президент Румен Радев.

Инж. Млъзев получи като подарък и специален албум със снимки от посещението на потомците на Макгахан в страната. Подготвя се и документален филм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони