Кметът на Каварна Нина Ставрева иска ново очертаване на Натура за Калиакра

Кметът на Каварна Нина Ставрева настоява за ново очертаване на границите на зона "Натура" - за комплекса Калиакра. Според директора на Районната инспекция по околна среда и води във Варна, границите са ясни, и те са картирани, според евроизискванията и приети от ЕК. В началото на август министър Нено Димов издаде заповед, с която забрани дейности единствено в понто-сарматската степ.

Доцент Антоанета Петрова, която е и контактното лице в България за Евроепйския червен списък за защитени растения е категорична, че понто-сарматската степ попадаща в Натура зоната - Калиакра е уникална, много ценна за биоразнообразието територия. Формирала се е преди 10 милиона години. Половината от степите попадат в резервата Калиакра, който съществува пък още от средата на миналия век.

"Тя е изключително богата на растителни видове и като такава, като такова местообитание е място за живот на редица животински видове.Тя е част от природното наследство на Европа", смята доц. д-р Антоанета Петрова - ботаник директор на Ботаническата градина на БАН пред камерата на БНТ .

Обследването започва още в далечната 1989 година. По-късно през 2002, когато страната ни води преговори за присъединяване към Европейския съюз е началото на по-детайлни научни изследвания на терените, които са потенциално ценни. Началото на теренната картировка е 2011-2012 година. Преди да бъдат одобрени от Европейската комисия, териториите са минали през цедката на български и европейски проверки.

В кметството на община Каварна обаче не вярват на направените проучвания. Казват, че в тях има много грешки, че са засегнати урбанизирани територии. По техни данни степите са 349 хектара, а собствениците са над 2 000. Анализите са от Интегрирания план за управление и от данните за Общият устройствен план и картите, публикувани от Екоминистерството.

"Не може да не бъде отчетен начинът на трайно ползване на имотите, които попадат в защитените зони. Всъщност онова, към което ние се стремим, е да получим първичните научни данни за теренните проучвания, тук на място и методологията на базата, на която са направени очертанията на защитените зони.", катеегорична е Нина Ставрева - кмет на община Каварна.

На среща между кметът Нина Ставрева и директорът на Екоинспекцията във Варна все още се сравняват границите на зоните според различни карти. А тя зоната е обявена през 2008 година. Ставрева настоява да се направи прекартиране, според нея това ще е по-евтино от обезщетяване на собственици или дори плащане на наказателни глоби, наложени от Европейския съд.

Шефът на Екоинспекцията във Варна - Христина Генова, контрира, че зоните са очертани, минали са през МС, одобрени са от Съвета на Европа и Европейската комисия.Защитена зона може да има навсякъде, където има местообитание на видове, които са приоритетни за опазване. Включително могат да бъдат и в селищните образования.  И гробища, но това вече е въпрос на преценка от експертите.

Нина Ставрева твърди, че местните общности са стресирани, въпреки че цялата информация отдавна е публична и всеки, който се интересува, може да я разгледа.

"Ние търсим грешка и казваме, че тук е необходима смелост на чиновниците от МОСВ, които са допуснали тази грешка. Решаването на казусът "Калиакра" е в ръцете на експерти и работни групи. Но най- важното е да се намери баланс и хармония между природата и хората", категорична е Ставрева.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика