Кметът на Карлово пред 70 учени от Европа: Поддържането на зелените екосистеми е наш приоритет

„Поддържането на зелените екосистеми е наш приоритет”, декларира кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов пред 70 учени от цяла Европа по време на международна научна конференция в родния град на Васил Левски, на която бяха представени резултатите от двегодишните изследвания върху разработването на методология за картиране и оценка на екосистемните услуги.

Община Карлово е българският представител в европейски проект, който се занимава с изучаването и прилагането на екологични мерки за обогатяване на градските екосистеми.

„На територията на нашата община се намира един от най-важните биосферни резервати в парк „Централен Балкан“. Поставили сме си за цел и работим за това Карлово да бъде един град, в който да има естествен преход от зелената градска среда и екосистеми към естествената среда на Стара планина. В региона освен традиционна икономика и машиностроене,  развиваме и в следващите години все по-успешно ще развиваме различните форми на туризъм - исторически, планински, спа и други видове. Тук е един от районите на България, в който имаме изключителна чистота на въздуха, много дни със слънцегреене, развито биологично земеделие, запазена природа и липса на производства, които да я замърсяват. В този смисъл поддържането на зелените екосистеми е наш приоритет. Надявам се резултатите от проекта, който реализирате в момента, да помогне и на нас, местната общност, за да бъде нашият град още по-зелен,по-чист и по-привлекателен, а градската зелена екосистема още по-добре поддържана, след като бъде картирана по всички изисквания на ЕС”, заяви кметът д-р Емил Кабаиванов в словото си при откриването на европейската конференция за екосистемни услуги.

На нея бяха дискутирани нови подходи и методи за изследване и картиране на екосистемни услуги в Европа, което да подпомогне изпълнителната власт в управлението на природните ресурси. Учени от Софийския университет „Свети Климент Охридски” и БАН представиха резултати от научни проекти, осъществени в района. Партньор по проект „ЕСМЕРАЛДА“, по който работят учените, е Националният институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Участниците в конференцията имаха възможност да разгледат Карлово и да посетят парк „Водопада“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони