Кметът на Карлово се срещна с френски студенти, стажуващи в общината

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов се срещна с 14 студенти от френския град Тарб, намиращ се близо до Тулуза, които се обучават по градинарство и земеделски култури и проведоха своя двуседмичен стаж на територията на общината. Студентите са участвали в розобера в масивите на село Каравелово, посетили са дестилерии за производство на розово масло и са се запознали с целия процес на розопроизводство. През свободното си време са посетили местни културно-исторически забележителности и са присъствали на Празника на розата.

"Липсата на работна ръка е един от проблемите на местните розопроизводители, така че вашата помощ е неоценима", каза д-р Кабаиванов при срещата си със студентите. Кметът благодари на французите за това, че са избрали Карловския край за своето практическо обучение. "Българското розово масло е всепризнато, а целта на нашите розопроизводители е най-вече да запазят неговото високо качество, защото именно то в основата за присъствието му на световните пазари", допълни кметът и пожела на студентите като изкачват стъпалата на своето развитие да го правят стабилно и да поддържат нивото, което са постигнали.

Те от своя страна благодариха за гостоприемството и възможността да се запознаят отблизо с красотата на Розовата долина.

Целият стаж на френските студенти е организиран със съдействието на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени, маслодайни и енергийни култури и се финансира по програма "Еразъм". На срещата присъстваха заместник-кметът на Община Карлово Антон Минев и председателят на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени, маслодайни и енергийни култури Зара Клисурова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България