Кметът на Кърджали Хасан Азис: Кой иска да прекъсне традицията на Богоявление?

Хасан Азис

"На Богоявление 6 януари Кърджали за пореден път ще очаква висок гост- Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, който ще оглави тържествената литургия и ритуала по хвърлянето на кръста в нашия град. Това е добрата новина. Лошата е, че сме свидели на поредното прекъсване на една утвърдена традиция за хвърляне на кръста във водите на река Арда." Това пише кметът на Кърджали инж. Хасан Азис в официална позиция.

Ето и останалата част от неговата позиция.

Изразявам огромното си възмущение и огорчение от опитите за насилствена намеса в отбелязването на традиционния за Кърджали - Йордановден.

За съжаление ритуалното хвърляне на кръста в Кърджали по повод големия християнски празник Богоявление - Йордановден, е повод за политически състезания.

Като състезатели мога да посоча - определени личности, със силови и груби методи, които погазват религията и традициите за свои лични и политически цели.

В конкретика - груба намеса на Полицията в свободното упражняване на религиозните обичаи и грубо потъпкване на свободата на вероизповеданието, това е в противовес с правото на свободен избор и практикуване на религия, всичко това намира своята регламентация основно в чл.13 и чл.37 от Конституцията на Република България. Още в раздел І – Основни начала /чл.13, ал.1 и 2/ – е закрепен принципът, че вероизповеданията са свободни, както и че религиозните институции са отделени от държавата.

Този грозен акт е опит да се наруши един обичай, който води началото си от 1912 г., и е пореден знак за безсилието и злобата, които са завладели опонентите ми. За тях границата на морала не съществува. Нито през времето на развития социализъм, нито през 28-годишния преход, историята помни такова безумие. Председателят на Народно събрание на Република България се опитва да прекъсне една традиция, възползвайки се от позицията, която заема, и властта, с която разполага, за да "регулира" начина на свободно упражняване на религиозните убеждения. Обидно за всички жители на Кърджали.

Всяка година отбелязваме този ден по различен и иновативен начин за Кърджали и България ( както е хорото в Калофер), наш стремеж винаги е било да опазваме традициите и да създаваме общоградски празник.

От тук съм провокиран да задам въпроси, на които търся отговори.

Това ли е демокрацията в България? Да прекъсваш една утвърдила се през годините традиция и насилствено да насочваш провеждането на религиозно мероприятие от едно място на друго? Измерва ли се демокрацията със събирането на религиозните водачи и посредством властта, с която разполагаш, да ги задължаваш как и къде да провеждат своите обреди?.

Положихме неимоверни усилия да изградим Кърджали като Столица на толерантността, но с тези си действия се показва, че търси точно обратен ефект. Ролята и мястото на религията в съвременната демокрация са от огромно значение, което няма нищо общо с парадирането със сила и власт.

Кому е нужна тази показност - парад на силата, парад на властта, парад на задължителното празнуване на едно място?

Една друга партия се опита да вкара Мюфтийството в „правилно“ политическо поведение, а сега други пак със силата на властта се опитват да вкарват християнските водачи в друга „правилна“ политическа линия. Къде остава религиозната свобода – питам аз?! И запознати ли са всички тези опитващи се да узурпират празниците ни, че правото на вероизповедание е гарантирано като лично право, упражняването, на което не се обуславя от наличието на държавно санкционирана правно-организационна форма.

Религията може да се практикува свободно, както от регистрирано вероизповедание, така и от обединение от вярващи, които не са се регистрирали като юридическо лице, така и от отделния вярващ.

Затова на Йордановден ще ви очаквам като по традиция - за здраве и берекет на Кърджали.

Свободата и традициите са непреходни!

Кърджалийци ще продължат своята традиция за Богоявление!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони