Кметът на Монтана Златко Живков - Рекордьорът

С петте си последователни мандата начело на община Монтана и близо 20 години в местната власт кметът Златко Живков със сигурност е най-дългогодишният управник на областен град в България.

“Вероятно е така, но този рекорд се дължи не само на мен, а на целия ми екип и най-вече на хората, които през всичките тези години, въпреки трудностите, ми дават доверие и подкрепа. С техните идеи и помощ Монтана постоянно се променя и става все по-модерен и уютен за жителите му град - географски, икономически и спортен център на Северозапада!”, заявява градоначалникът. И с педантичността на историк и учител, какъвто е по-образование, допълва още два рекорда, които често отбелязва пред събеседниците си и у нас и в чужбина: “България е единствената държава в Европа, която носи името, с което е основана, а Монтана е единственият областен град с името, дадено при създаването му преди повече от 20 века!” Съчетанието между древно минало, градивно настояще и модерно бъдеще е и визията за областния град на Северозапада, която Живков чертае и развива с местната управа от 1999 година досега. Заедно с възстановяването на римската крепост край Огоста общината обновява паркове и булеварди, строи социални центрове и подпомага отварянето на нови заводи. Работохолизмът и успехите на дългогодишния градоначалникът признават дори и политическите му противници. Макар и да не са много. “Винаги искам да печеля битки и го правя, но не влизам в излишни конфликти. Мога да работя с всеки, който милее за Монтана”, декларира кметът и за доказателство, напомня, че е работил със 7 парламента и 9 правителства от различни цветове. “Няма как пет пъти да излъжеш хората. Човек се лъже един път, най-много два. Изграденото се вижда. Несвършеното - също!”, заявява градоначалникът.

Когато Живков влязъл в кметския кабинет в края на XX век, Монтана бил все още бивш социалистически окръжен град, посивял и разнебитен от кризата, спомня си той. Две десетилетия по-късно, макар и все още с много проблеми, областният град e с изцяло променен облик. ВиК мрежа на Монтана е реконструирана с над 55 млн. лева от европейските фондове. С евросредства са изградени модерно областно депо за смет, пречиствателна станция и сепарираща инсталация. “С тези екообекти и над 600 дка паркове Монтана е сред най-зелените градове в България!”, изтъква кметът.

В икономиката на града са влезли инвестиции от Швейцария, Австрия, Холандия и Испания. В новия Технологичен парк, увеличил града с 1 км, са изградени един завод и три търговско-сервизни агроцентъра. Тази година предстои отварянето на още две предприятия. “В Монтана има над 2500 микро, малки и средни фирми и повече от 30 фирми с над 150 работници във всяка. Безработицата е намаляла от 24% през 1999 г. до 6,9 % днес. В града ни идват всеки ден да работят хора от Лом, Враца, Берковица и околните селища!”, изрежда Живков. Заради вложените в града и общината средства, заради труда и надеждите на хората останали в родния си край, градоначалникът винаги реагира остро на подигравателните подмятания за “Северозападналата България”. “Не обичам клишетата и оплаквачките. Северозападът е твърдина между Дунав и Балкана, в която живеят много издръжливи и работливи хора. И те заслужават по-добро бъдеще. Ако държавата, която отдавна е длъжник на хората тук, помогне повече на местната власт, този край може да се превърне в райско място!”, убеден е кметът на Монтана.

С поглед назад обаче 58 годишният градоначалник признава, че на младини въобще не е мислел да се занимава с политика и администрация. “Предците ми са земеделци, а аз гонех футболната топка край Огоста, но и учех здраво уроците, за да не срамя фамилията, бях отличник!”, споделя той. След средното образование Живков завършил история във Великотърновския университет, а после специализирал в Софийската Алмаматер. Станал учител в Спортната гимназия на някогашния Михайловград, след това и директор, а накрая и шеф на Инспектората по образованието. Тази година Монтана разполага с бюджет от 42 млн. лева, който със средства от европейски проекти ще нарасне до 60 млн. Предстои обновяване на училища и улици, ремонти на читалища и строежи на църкви. Веднъж или два пъти в месеца Златко Живков ставя за малко проблемите на Монтана и заминава за Брюксел или Страсбург, където трети мандат е член на Комисията на регионите. И чертае с колегите си пътя за развитието на местното самоуправление в Евросъюза. За работата си досега Живков е получил над 35 наши и чужди отличия, но най-много се гордее с двете си големи постижения - дъщерята Антина, завършила комуникации и изкуство във Виена, и синът Орлин, който учи музикално продуценство в САЩ. И тайно се надява някой ден да го номинират и за почетната длъжност “дядо”.

 

Спортът е неговата страст

Най-голямата страст на кмета на Монтана е известна на всички в града, че и извън него - спорта. В Монтана се развиват 28 вида спорт, а три от отборите - футбол, волейбол и баскетбол са на национално ниво. Голяма част от средствата от бюджета и европроектите се инвестират в изграждане и модернизиране на спортни съоръжения. 303 деца от различни възрасти се занимават с футбол - любимата игра на Живков. Сред звездните му мигове, разказва той, са игрите му на терена в Търново през миналия век с Красимир Балъков и покойния Трифон Иванов. Но и сега Живков не пропуска възможност да хвърли костюма и да се пусне с топката на терена.

 

За него

Да го клонираме и в другите общини

Познавам Златко Живков от спорта и разбрах, че когато човек много обича и иска нещо, може да го постигне и в един по-скромен по-мащаби град. Спортът в общината е на много високо ниво, три от отборите са в националните първенства. Златко може де бъде пример за останалите кметове в България и щеще да бъде много добре, ако може да го клонираме във всички общини.

Тити Папазов, треньор по баскетбол

 

Отделя пари за болницата

Кметът Живков винаги е отделял сериозно внимание на областната болница, макар, че общината има малък дял в нея. Всяка година кметът заедно с Общинския съвет отделят от бюджета финанси за модернизирането на болницата - миналата година 6000 лева, тази - още 50 000 лева.

Д-р Тони Тодоров, шеф на МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” - Монтана

 

Северозападът се нуждае от него

Деветнадесета година начело на общината в областния център Монтана - това е формалната страна. А съдържателната - без ръководители като него този край съвсем щеше да западне. Каузата да спасим родния Северозапад изисква да подкрепяме такива като Златко Живков, без значение от каква политическа сила сме.

Доц. Д-р Борислав Великов, шеф на 39-ото НС

 

Усмихнат и позитивен човек

Щастлив съм, че имам Златко Живков за приятел. Той е един усмихнат и позитивен човек. С него изминахме дълъг път в политиката и той доказа, че кметуването може да се превърне в занаят, който, когато се практикува от можещи и отдадени хора, носи полза на всички. Успехите му са безспорни, а опитът огромен и според мен ще е неразумно капацитетът му да не бъде използван в национален мащаб.

Найден Зеленогорски, бивш кмет на Плевен и ексдепутат от РБ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети