Кметът на Монтана лобира пред евролидери за повече средства за трансгранично сътрудничество

Кметът на Монтана Златко Живков ще постави три основни проблема на общините от пограничните райони пред конференция за последиците на многогодишната финансова рамка на ЕС след 2020. Форумът се провежда днес в зала 3 на НДК и е част от българското европредседателство.

В проявата участват членовете на Бюрото на Комитета на регионите /КР/ и на комисия COTER, както и български политици и кметове, съобщиха от общинската администрация в Монтана. На форума Живков ще изкаже безпокойствието на много от местните управи от намаляването на европейските средства по ИНТЕРРЕГ програмите и дела, който заемат в общия бюджет на ЕС.

ИНТЕРЕГ програмите са първите, стартирали през настоящия програмен период и интересът към тях в Северозападна България, както в пограничните райони със Сърбия и Румъния е много голям, уточнява Живков. Чрез проектите за трансгранично сътрудничество са направени вече важни стъпки в приобщаването на страните от Западните Балкани и Югоизточна Европа към ЕС.

В същото време европейската подкрепа по проектите е намалена до 70 на сто от стойността им. Това натоварва общините с повече съфинансиране. В момента то е 2 % от бюджета на даден проект и е поето от националния бюджет. Но въпреки това много сръбски, румънски и македонски общини са принудени да прекратят участието си в програмата, защото не могат да си го позволят финансово, казва монтанският кмет.

Вътрешното разпределение на средствата по основните инструменти на европейското териториално сътрудничество също е редуцирано. Към него се насочват едва 52% от общия ресурс, а за сравнение – в настоящия програмен период този дял е до 70%. Според българските местни власти трябва да бъде преразгледана и формулата за разпределението на ресурса, която сега е обвързана с броя жителите на слабо населените погранични територии.

Кметът Живков ще настоява за друга формула, която да включва към броят на населението и допълнителни критерии, например социално икономическите показатели. Така ще бъдат отчетени спецификите на граничните региони и те ще имат по-големи възможности за кандидатстване и получаване на евросредства за благоустрояване, развитие на икономиките си и създаване на по-високи нива на заетост, производителност и социално сближаване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България