Кметът на Монтана стана чирак-резбар

Кметът на Монтана Златко Живков хвана чука и длетото, за да се опита да усвои нещо от резбарския занаят. Уменията за извайване и разкрасяване на дървени предмети е сред четирите стари български майсторлъка, които се демонстрират на Алеята на занаятите в Монтана. Тя се провежда за шести път като част от програмата за празника на града – Деня на Свети Дух.

kmet_montana_rezbar20180526b

Очаква се в центъра на областния град шатри и сергии да разпънат близо 50 майстори от цялата страна. „Новите изяви тази година са павилиона на реставрирани автентични носии, къщички за птици, направени от кратуни, бижута, отлети от стъкло с инкрустирано огледало в него”, разказа Лидия Костова –член на Управителния съвет на Регионалната занаятчийска камара и на настоятелството на Националната камара и инициатор за създаване на творческото място.

тВ павилионите на алеята са подредени накити и аксесоари от сребро и други метали, смола, стъкло, кожа,  керамични съдове, резбовани предмети за бита и музикални инструменти , ръчно изработени  кукли, облекла, метални чанове, тъкани чанти и карета с чипровски мотиви. Организатори на творческата изява са Община Монтана, Регионална занаятчийска камара и фирмата на майстор Лидия Костова. Догодина организаторите планират да обогатят алеята и с  пазар на производителя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България