Килия за кмета на Несебър Николай Димитров

Съпругата на Николай Димитров дойде вчера в спецсъда, за да го подкрепи. Магистратите обаче оставиха в ареста кмета. Снимка: Булфото

Никога не съм се занимавал с купуване на гласове, твърди градоначалникът

Открити били списъци с избиратели

Кметът на Несебър Николай Димитров, който е и кандидат за още един мандат, остава в ареста. Това реши спецсъдът. Димитров бе задържан по обвинение, че е лидер на престъпна група за купуване на гласове. Освен него преди дни бяха задържани и кандидатите за общинари Георги Георгиев, Петър Тодоров и Константин Лефтеров, както и Атанас Япаджиев - кандидат за кмет на “Свети Влас”. Съдът освободи Лефтеров, останалите трима остават в килия.

Според прокуратурата Николай Димитров и четиримата е трябвало срещу 70 000 лева да купят гласове на избиратели, за да си осигурят мандат за следващите четири години. От обвинението казаха, че ръководител на престъпната група е Димитров. Той и съучастниците му били направили пирамидална структура - 10 000 лева дали на организатор, който трябвало да осигури четирима отговорници, които да получат по 5000 лева и постове в общинската администрация. Те пък щели да броят по 100 лева на глас, казаха от прокуратурата. От обвинението допълниха, че при 19-те обиска били намерени списъци с избиратели.

“Ние не сме престъпници. Никога не съм се занимавал с купуване на гласове, няма логика да го правя”, каза в съдебната зала Николай Димитров. Според защитата му той бил жертва на провокация за купуване на гласове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право