Кметът на община Самоков Владимир Георгиев пред „Труд“: Не може да развиваме зимен туризъм без инфраструктура

Необходимо е да се приеме новият план за управление на Национален парк „Рила“

В навечерието на новия зимен сезон община Самоков вече е напълно готова, за да посрещне хилядите любители на зимните спортове. Какви инвестиции са направени, какво ново да очакват посетителите на Боровец и съседните курорти в общината, попитахме кмета Владимир Георгиев.

- Г-н Георгиев, за последните години с какви успехи може да се похвали местната управа на Самоков в обществен план – развитие на общината, реализирани проекти?

- През последните години работим усилено по подготовка и кандидатстване с проекти по програми и мерки. Това е от изключителна важност за община Самоков, тъй като по този начин се осигурява финансиране за подобряване на инфраструктурата, инвестира се в образованието, социалната политика, екологията, здравеопазването. Успяхме да реализираме проекти за изграждане на водопровод и канализация на селата Белчин и Доспей, както и на курорта Боровец на първи етап. Имаме подготвени инфраструктурни проекти за водопроводи и канализации по селата, които обхващат всички села в подножието на Рила – Бели Искър, Маджаре, Мала Църква и Говедарци. Другият проект е за изграждане на водопровода на селата Широки дол, Райово и Продановци. Имаме готовност за кандидатстване и с втори етап за следващата година. Изградихме модерен Център за управление на отпадъците, като се стремим да насърчаваме и разделното събиране. Внесохме и проект за рекултивация на старото депо. От изключителна важност бе проектът за ремонти на отделения в МБАЛ-Самоков и закупуване на модерна медицинска апаратура. Община Самоков също инвестира собствени средства в медицинска апаратура и мога да кажа, че от тази страна болницата в Самоков разполага със съвременно и модерно оборудване. Изпълнихме проекти, чрез които внедрихме мерки за енергийна ефективност в три училища в Самоков, следващата година ще реализираме и още един проект за енергийна ефективност в друго самоковско училище по ОПРР 2014-2020. Със собствени средства и средства от МОН изграждаме в момента модерен физкултурен салон на най-старото училище в Самоков.

- А относно социалните проекти?

- Естествено, не може да не сме удовлетворени и от изпълнените социални проекти. Ще посоча най-големия от тях, чрез който изградихме Център за настаняване от семеен тип. Благодарение на това 12 деца намериха свой дом. Като продължение на ангажираността ни към тези деца, кандидатстваме с проект за изграждане на Център за обществена подкрепа, където именно ще се оказват грижи и подкрепа за лица над 18 години. Отделно имаме функциониращ Консултативен център. Удовлетворен съм, че на 16 ноември подписах договор за близо 4 300 000 лв. по ПРСР, чрез който ще се осигури финансиране на основен ремонт на общински пътища. Тази седмица ще подпиша още един договор, с който по същата програма ще осигурим над 2 млн. лв. за ремонт на улици и тротоари в града. Успяхме да реализираме проекти и със собствени средства. В Самоков, Боровец и 24-те села поставихме енергоспестяващо осветление, с което освен икономии, постигаме и по-добра осветеност в населените места. От миналата година започнахме реализацията на проект за видеонаблюдение и вече има монтирани 75 камери в Самоков и 8 села. Значителни средства заделяме ежегодно за изграждане на нови или реновиране на съществуващи детски и спортни площадки. Много съм удовлетворен от изграждането на новия Крайречен парк, който изградихме с езеро, детски кът, модерен скейт парк, кътове за отдих.

В продължение на две години реализираме проект, чрез който центъра на Самоков се превръща в едно прекрасно място за отдих и разходка. Имаме проектна готовност за реализация на обновяването на крайградските паркове и превръщането им в атрактивни места за отдих, забавление и спорт. Изграждаме цяла мрежа от велоалеи в града, което ни донесе тази година награда за „Еко Община”. Идеята е чрез пешеходни маршрути и велоалеи да осигуряваме подходи и към планината. От друга страна не мога да не подчертая, че три големи проекта имат готовност да бъдат реализирани на територията на община Самоков и те са свързани с туризма. Единият е за изграждане на ваканционен спа комплекс в с. Белчин, другият е за голф комплекс в с. Горни Окол и третият е за цяло селище в Плана планина

- Предстои откриването на зимния сезон – на територията на община Самоков, освен Боровец, има и други места, които могат да бъдат развивани. Какви са прогнозите за активния зимен сезон – ще има ли ръст на туристи, респективно и на приходи?

- Зимният туризъм в района винаги се е свързвал освен с Боровец, но и с Мальовица и Говедарци, които също разполагат със ски писти и лифт. За начинаещи скиори, които правят своите първи стъпки в спорта, и търсят по-спокойно и по-малко натоварено място, бихме препоръчали Мальовица. Там при по-скромен бюджет биха имали сериозен напредък в усвояването на ски или сноуборд уменията. Мальовица също така е и предпочитано място от фристайл скиори, а дори и от нашия местен отбор по сноуборд фристайл, които оценяват високо характеристиките на това място.

Зимният сезон „чука” на вратата и съвсем скоро ще започне активната му част. Ски зона „Боровец” е в очакване на подходящи температури за производство на технически сняг и за първия естествен валеж, за да могат и трасетата да бъдат подготвени оптимално и да посрещнат най-нетърпеливите ентусиасти. Нов вид лифт карта се предлага на гостите на курорта – сезонна карта за делнични дни, включваща и нощно каране, както и възможността за онлайн зареждане на лифт картите, което освен елиминиране на времето за чакане на опашки пред касите, гарантира и 5% отстъпка от цената през месеците декември и януари.

Благодарение на усилията и инвестициите на общината, тази година се реализира първият етап от подмяна на водопровода и канализацията в Боровец, след което беше поставена изцяло нова асфалтова настилка в централната част, около хотелите и лифтовите съоръжения. Казусът за пожарната в Боровец също беше решен и службата ще остане да функционира при досегашните условия. Проведени бяха и две предсезонни срещи с всички отговорни и ангажирани с нормалното протичане на активния зимен сезон институции. Всички заявиха пълна готовност за обслужване и своевременна реакция при нужда. Записванията до момента вървят добре, почти няма свободни места за Коледните и Новогодишни празници. Част от туроператорите заявяват, че са продали контингентите си на 100% и според техни данни има лек ръст в интереса към Боровец за сезон 2017/2018. Основният посетителски интерес е от страна на българи, а при чужденците най-голям е делът на гостите от Великобритания, следвани от представители на Израел, Сърбия и Македония. Надяваме се и този сезон да регистрираме ръст в посещенията и приходите, разбира се.

- Предвид популярността на Боровец, а вече и на други населени места в общината като дестинации за зимен туризъм, има ли идея да се подобри зимната инфраструктура-нови лифтове, ски-писти?

- Пистите и съоръженията на Боровец се стопанисват от фирма „Бороспорт”. Зимният туризъм е всъщност пазарен сегмент, т.е. ако не предлагаш добри условия, най-модерна съвременна техника и обслужване, няма как да си достоен за конкуренцията. Фирмата –концесионер инвестира ежегодно в лифтовете, в техниката за изкуствен сняг, увеличиха се и пистите за нощно каране. Предлагат се вече и нови системи за онлайн закупуване на карти, което ще реши проблема с опашките на лифтовете. Пред нас, като община, стои въпроса да решим проблема с паркирането в Боровец. От миналата година станахме свидетели на огромен туристопоток със собствени автомобили, което значително затрудни паркирането. Тази година сме взели някои решения, с които се надявам, че няма да има такива затруднения в паркирането. Погрижили сме се да направим добра схема за разпределението на съдовете за изхвърляне на отпадъци, за да избегнем замърсяване на курорта. Но освен належащите проблеми, ние като община гледаме и в далечна перспектива.

В момента тече международен конкурс за идеен проект за т.нар. „Златен триъгълник” на Боровец. Надявам се, че ще получим добри идеи за развитието на тази територия, която е най-централното място в курорта. През тази година бе приет Плана за уличната регулация на Боровец. Започваме да работим по проекти, съобразени с плана – подземни и надземни паркинги. Подготвяме проект за паркоустройство и благоустройство на парка зад хотелите „Самоков” и „Иглика”. Ще разработим и проект за мрежа от велоалеи, която да покрие цялостно територията на комплекса. Изработва се проект за реконструкция на Стария център на Боровец – фонтана и пространството около него. Не на последно място предвиждаме проектиране на спортен комплекс и атракциони в местността Широката поляна. Виждате, че основната част от проектите, които имаме намерение да разработим, са насочени към засилване на летните функции на курорта, като по този начин Боровец ще бъде атрактивна целогодишна туристическа дестинация. Това ни е основната задача - да мислим в перспектива и да се стремим към развитието на курорта в правилната посока, с точните планове, които да позволяват ефективно използване на територията и в същото време безкомпромисност към съхраняване на самобитността на курорта, опазване на околната среда и постигане оптимално съотношение в плановата основа за търговски и туристически обекти, атракциони, обекти на комплексното обществено обслужване.

- Може ли да се каже колко е важен зимният туризъм за община Самоков на базата на показатели от последните години? Каква част от приходите на общината са реализирани от зимния туризъм?

- Зимният туризъм е важен, но още по-важно и радостно за нас е развитието на планинския туризъм, който бележи една устойчивост и плавно увеличение през последните години. Наред с развитието на планинския туризъм, който става все по-привлекателен, през лятото като бягство от големия град, както и задоволяване на търсенето и очакванията на запалените планинари. Активно се развиват като съпътстващи форми – спортния, алтернативния, еко, културно-историческия, деловия туризъм. Именно тези форми създават допълнителна стойност към престоя на всеки посетител в региона и допринасят за една пълноценна и изпълнена със съдържание почивка. Делът на българи спрямо чужденци бележи ръст в полза а българите и в момента разпределението им е 50/50, което е положителна тенденция на развитие и гарантиране добрите резултати на вътрешния туризъм. Реализиран ръст на посещенията в ски зоната за зимен сезон 2016/2017: близо 15%, като по-значителен е ръстът на ски услугите, продадени на място. Най-голям ръст бе реализиран през месец декември поради по-обилния снеговалеж в сравнение с предходната година. Ръстът на приходите от туризъм в община Самоков през последните 2 години – 2015 и 2016 г., по данни на НСИ, е 24%.

- Какви инвестиции са направени в зимна инфраструктура и какви се предвижда да бъдат направени в следващите 5-6 години?

- Изминалият сезон започна с увеличение на капацитета на системата за производство на технически сняг като броят на оръдията беше увеличен с 10%. Реализиран бе голям ремонт на един от емблематичните за Боровец хотели - „Рила”, който беше с изцяло обновени общи части и с изграден център за конференции, една от залите на който е с капацитет 700 човека. Непрекъснато се правят инвестиции в поддържане и доразвиване на информационната инфраструктура и осигуряване на безопасност в цялата ски зона. В обозримо бъдеще инвестициите ще са насочени към разширяване на капацитета на инсталацията за производство на технически сняг и включването на нови писти в системата, модернизация на лифтовите съоръжения и доразвиване и изграждане на байк трасетата и пешеходните пътеки в района. Ежегодно през летните месеци, се полагат големи грижи и се инвестирано много в поддържането и рекултивацията на пистите - затревяване, почистване, косене, което е насочено към избягване на ерозия и подготовка на терените за зимата, за да бъдат в оптимално състояние.

- До какво води забавянето на приемането на актуализирания план за управление на Национален парк „Рила”? Пречка ли е това закъснение за развитието на зимния туризъм?

- Забавянето на приемането на новия план означава, че старият продължава да действа. Нормално е един план отпреди 25 години вече да не е актуален, да не задоволява потребностите нито на парковата дирекция, нито на общините, които сме зависими от него. Работим добре с Дирекция Национален парк „Рила”. Имаме доста идеи за нови екопътеки, планинска маркировка, трасета за преходи и други. Но за да пристъпим към проекти, с които да кандидатстваме или за да ги реализираме със собствени средства, е необходимо да бъде приет актуален план.

- Какво е вашето становище относно случващото се в други общини, където зимните инвестиции са остро критикувани от някои екоорганизации?

- Моята позиция е, че трябва да се търси балансът. Не може да се развива един курорт като зимен, ако не се предложи повече и по-добра туристическа инфраструктура. Трябва да се инвестира в нови писти и съоръжения, за да може на туриста да се предложи по-интересен и по-качествен продукт. И в същото време всички тези действия трябва да са щадящи природата. Но съм против презастрояването, това сериозно би отнело от чара на курорта. В Боровец има изключително красива и ценна природа и затова на територията действат и сериозни рестриктивни режими, с цел опазването й. От друга страна именно запазената природа ни дава възможност да развиваме и летния туризъм и това е най-сериозния ресурс, който можем да използваме. Благодарение на съхранената природа, Боровец е красив и през зимата, и през лятото.

 

Нашият гост

Владимир Георгиев е роден на 26 ноември 1973 година в Самоков. Има висше юридическо образование от ЮЗУ „Неофит Рилски” в Благоевград. Начело е на община Самоков за втори пореден мандат. По време на първия си мандат получава приза „Кмет на годината в Софийска област”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта