Кметът на Перник: Водният режим ще продължи въпреки водоснабдяването от Белмекен

Гарантира се водоподаването на перничани, но в условията на воден режим. Това каза кметът на Перник Станислав Владимиров по време на брифинг в Министерския съвет след срещата при премиера Бойко Борисов относно водната криза.

Попитан кога ще се отмени водният режим в Перник, Владимиров отговори: „Този въпрос трудно някой може да ви отговори. Идеята е да се подава минимум 300 литра в секунда, което означава гарантирането на водоподаването на перничани, но в условията на воден режим.

По думите му това ще доведе до увеличаване на обема на язовир „Студена“ по-бързо. Той изрази надежда пролетта да има повече сняг на Витоша и да има повече вода в язовир „Студена“. „В момента, в който се достигнат количества, които могат в дългосрочен план да дадат спокойствие, първото нещо, което ще направим, е да отменим режима на перничани“, заяви Владимиров.

„Последните два месеца бяха предприети редица мерки за повишаване на притока към язовир „Студена“. Някои от тях дадоха резултат. За съжаление не можа да се постигне приток, който да повиши обема на язовир „Студена“. Затова днес на това заседание беше взето решение за траен, дългосрочен вариант, който да осигури достатъчно вода за нуждите на нашия град. За това и вариантът, който да се вземат води на водосбора на „Белмекен“ и да се използва транзитно водопреносната мрежа на Столична община и през Бучино да се подаде вода, това дава спокойствие, това ще даде шанс за по-бързо пълнене на язовир „Студена“. Това дава вариант дългосрочен, който може да се използва и в бъдеще при възникване на криза от подобен мащаб“, допълни Владимиров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България