10 години затвор грозят кмета на Перущица за поискан подкуп от 40 000 лв.

Ради Минчев, кмет на Перущица

Прокуратурата повдигна обвинения на Ради Минчев и двама съучастници в престъпната схема

Окръжна прокуратура-Пловдив повдигна в сряда обвинение на кмета на Перущица Ради Ботев Минчев (ДСБ) за поискан подкуп от 40 000 лв. За това корупционно престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лв., отстраняване от длъжност и от правото да заема държавни и обществени постове, съобщи наблюдаващият прокурор Даниела Стоянова. По нейно нареждане задържането на Ради Минчев е удължено с още 72 часа, като в следствения арест са оставени и двамата му съучастници - Павлин Стефанов Статев и Илияна Георгиева Павлова, и двамата от София.

Срещу Статев са повдигнати две обвинения - за обещаването на 40 000 лв. подкуп на Ради Минчев за спечелване на обществена поръчка за укрепване на свлачището в местността "Чурен" и за съставяне на неистински документи. Павлова пък е обвинена в документно престъпление, след като при обиск в нея са открити 13 фалшиви печата на различни държавни и общински органи, с които са заверявани неистински документи. Сред печатите е и този на Столична община, разкри окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. На репортерски въпрос дали е документиран подкупът, Попов уточни, че в случая формулировката на обвинението не е "взел-дал", а "искал- обещал", но допълни, че тепърва може да се очакват още обвинения по предишни случаи на корупционни практики, за които има сигнали и кметът на Перущица е разследван.

Именно след куп сигнали Ради Минчев става оперативно интересен за ДАНС и се стига до последния случай, по който му е повдигнато обвинение, и проведената на 13 септември съвместна акция с полицията. Тя е проведена на територията на Перущица, Пловдив, София, Плевен, Бургас и Приморско, като четири от задържаните 7 лица по-късно са били освободени. При претърсванията е намерена голяма сума пари - 40 000 лв., иззети са множество компютри, флаш памети и документи. Според окръжния прокурор Румен Попов става дума за предварително подготвена схема между тримата обвиняеми, при която трябва да бъдат разпределени 85 000 лв. Фирмата на Павлин Статев "ДЗЗД Инженеринг ГРУП" заедно с друго дружество създава консорциум за участие в обществена поръчка за укрепване на свлачището в местността "Чурен".

Консорциумът е единственият, явил се на конкурса и печели поръчката, за която междуведомствената комисия при Министерски съвет отпуска 260 000 лв. и дори превежда първия транш от 132 000 лв. Укрепването на свлачището е извършено от фирма от Перущица, чийто собственик получава 45 000 лв., а останалите 85 000 лв. остават за подялба между Ради Минчев, Павлин Статев и Илияна Павлова, обясни схемата окръжният прокурор Румен Попов.

 

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов:

Ние не сме бухалка, а боксова круша!

15pl4006-rumen-popov"Ние не сме бухалка, а по-скоро сме боксова круша!", така окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов отговори на обвиненията на местния лидер на ДСБ Йордан Иванов, че държавното обвинение се е превърнало в бухалка на управляващите, която се използва за брутална саморазправа с техните кметове. От партията на Радан Кънев визираха ареста на градоначалника на Перущица Ради Минчев, който е член на Управителния съвет на Българската федерация по баскетбол. "Не приемам обвиненията, които някои политици ни отправят, че арестът и повдигнатото обвинение срещу кмета на Перущица са изпълняване на политическа поръчкаКато повдигаме обвинения преди избори е политическа поръчка, ако е след мандат - пак е политическа поръчка...Май ще трябва политиците да определят кой е най-подходящият сезон да си вършим работата. Ако някои искат "спяща прокуратура", категорично заявявам, че пловдивската не е и няма да бъде такава", декларира окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Той допълни, че фактите красноречиво говорят дали Пловдивската прокуратура изпълнява политически поръчки. "Сред кметовете, на които сме повдигнали обвинения, има от почти всички политически партии - ГЕРБ, БСП, СДС, ДСБ и да не ги изброявам всичките", аргументира се Румен Попов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право