Кметът на Перущица остава в ареста

Пловдивският окръжен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража" на кмета на Община Перущица Ради Минчев и двамата му съучастници Павлин Статев и Илияна Павлова след осемчасово заседание, продължило почти до полунощ в четвъртък вечерта.

На Ради Минчев са повдигнати 3 обвинения - за поискан подкуп от 40 000 лв. от Павлин Статев, за да не извърши действие по служба (престъпление по чл. 302 т.1 във вр. с чл.301 ал.1 от НК), за присвояване в съучастие с Илияна Павлова на чужди пари в размер на 12 484 лв. (престъпление по чл.201 от НК) и за това, че съзнателно се е ползвал от неистински документи, за които е знаел, че подписите за 7 лица не са изпълнени от тях с цел да бъдат използвани пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет (престъпление по чл. 316 във вр. с чл. 308 от НК).

Бизнесменът Павлин Статев е с 2 повдигнати обвинения - за обещан подкуп от 40 000 лв. на кмета на Перущица Ради Минчев (престъпление по чл. 304а от НК) и за съставяне на неистински официален документ, под който е положил подписите на управителите на 2 дружества (престъпление по чл. 308, ал.1 от НК).

Софиянката Илияна Павлова е с 3 обвинения като кмета на Перущица - едното е за съставяне на неистински официален документ и полагане подписите на 6 лица (престъпление по чл. 308 ал. 1 от НК), за държане и укриване на 13 печата, предназначени за съставянето на фалшиви официални документи (престъпление по чл. 201 от НК) и за това, че умишлено е улеснила Ради Минчев да присвои 12 484 лв. чужди пари. Окръжният съд в Пловдив реши, че престъпленията, в които тримата са обвинени, са тежки и умишлени и за тях се предвижда наказание "лишаване от свобода".

Събраните на този етап доказателствата по делото пък обосновават в достатъчна степен извода, че са извършили деянията, в които са обвинени, като изключение правят повдигнатите обвинение по чл. 304а от НК на Пламен Статев и обвинението по чл. 302 т.1 във вр. с чл. 301 от НК по отношение на Ради Минчев за поискан и обещан подкуп. Според съда е налице реална опасност тримата обвиняемите да извършат престъпление при по-лека мярка за неотклонение от "задържане под стража", макар че счете, няма реална опасност те да се укрият.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд, което ще бъде направено в срок от четиримата адвокати на обвиняемите. Кметът на Перущица Ради Минчев е наел за свой защитник Стефан Левашки, председател на Пловдивската адвокатска колегия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право