Кметът на Пловдив Иван Тотев обвинен в престъпления по служба за над 1 млн. лева

Кметът на Пловдив Иван Тотев

Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем Иван Тотев, кмет на община Пловдив, за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лева и случаят е особено тежък. Това съобщиха от пресцентъра на Софийска градска прокуратура.

В периода 30 април – 17 ноември 2014 г. в гр. Пловдив, като длъжностно лице заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Пловдив и като възложител на обществени поръчки, Иван Тотев е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на „Зоокът” – гр. Пловдив. Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Освен това тази процедура е проведена без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено – стойностна сметка за проекта. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж.

Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на „Зоокът“ –Пловдив с изпълнителя - „Запрянови 03” ООД. Това Иван Тотев е сторил с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 1 000 000 лв. В този размер е и щетата за община Пловдив.

Досъдебното производство е образувано на 3 ноември 2016 г. от Окръжна прокуратура – Пловдив. С постановление на главния прокурор от 15 ноември 2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото и е разпоредено СГП да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство.

До момента са разпитани 14 свидетели, изискана е цялата документация от Община Пловдив във връзка с проведените процедури за изграждането на „Зоокът“ – Пловдив.

Иван Тотев е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева.

Процесуално-следствените действия продължават.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България