Кметът на Разград Денчо Бояджиев: Започваме да градим всичко отново

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Проблемите се решават от професионалисти с визия, така правим в Разград

- Г-н Бояджиев, завърнахте се в Общината след 4-годишно прекъсване, няма как да не Ви попитам какво заварихте, в каква кондиция е администрацията?

- Ще започна по-отдалеч. 4 години не е малък период и много неща могат да се случат или провалят. В предходните ми мандати, до 2015 г., с екипа ми направихме много неща. За двата програмни периода инвестирахме 110 - 120 млн. лв. Решихме важни въпроси за инфраструктурата, което са не само пътища, а също места за отдих и култура. Направихме картинната галерия, която е една емблематична стогодишна сграда. Завършихме централната градска зона с всички съпътстващи елементи. Мога да кажа, че градът ни беше подреден. За съжаление в тези последни 4 години беше прекъснато дори най-елементарното му поддържане. Занемариха се нещата и нищо ново не се правеше.Това, което заварих в кметството, не беше моята визия за администрация, която е ангажирана да работи за града. Сега, за голямо съжаление, всичко започваме да градим отново.

Предходното управление имаше абсолютно безхаберие по отношение на кадрите, на техния потенциал, на организацията на работа. Бяха прогонени работещите специалисти, с име и познания. Ще дам пример, че в инвестиционната дирекция, където са проектите, инвестициите като цяло, бяха оставени само 2 служителки. Няма инженери, няма специалисти.

Когато влязох отново в Общината на 11 ноември м.г., установих, че от близо 1 млн. субсидия от държавата за капиталовата програма има похарчени едни 40 000 лв. за две тротоарчета. Разбирате ли, това е края на годината. Оставили са неусвоени тези средства и трябваше да се връщат на държавата. А в същото време има ред неща, не само в града, а и по селата, които трябва да се обновяват.

- С какво си го обяснявате?

- Не мога да си го обясня. Не може да си кмет, да ръководиш администрация и да оставиш един голям финансов ресурс, който държавата ти дава и да не го усвоиш. Едва ли има друга община, която да е управлявана така. Не случайно недоволството в хората беше много голямо. Народът показа червен картон на изборите на това управление. Това си беше чист наказателен вот. Мога да говоря дълго, но това няма да помогне на никого. Първата ми работа беше да видя действителното състояние и какво може да се направи в кратки срокове. Мисля, че се справихме много добре на фона на заварено положение.

- Основен инструмент за развитие на градовете са европейските програми и по-конкретно „Региони в растеж“. Как върви изпълнението на проектите в Разград?

- Да, факт е, че това са основните инструменти, но при нас нещата не са точно така. В резултат на това управление до този момент Общината има санкции в размер на  общо 2 млн. лв. по проекти. Едната, която е 600 000 лв., е платена. Другата предстои. Проектите за ремонти на детските градини са с изтекли срокове. Три детски градини още са в работен процес.

Когато излизах от Общината, през ноември 2015 г., оставих 10 защитени проекти за 20 млн. лв. Оставих за завършване жк „Орел”, най-големият квартал. Там 2/3 от инфраструктурата трябваше да бъде реновирана, да има осветление, озеленяване и т.н. Проектът е за 6,5 млн. лв. Отчетен е и точно там е първата санкция, наложена на Общината. Сравнение за качеството на работа в кварталите, които ние правихме и този последния, въобще не може да има.

За съжаление има голямо изоставане по важни дейности. Трябваше да се подготви проект за регионалното депо за битови отпадъци. Клетката там има максимум живот 1 година, след което няма къде да се приемат отпадъците на региона. Трябваше да се завърши и сепариращата инсталация. Там има процедура, но няма строителство. До средата на март трябва да започне, но реално 1 година е загубена заради липсата на процедура.

- Подлежи ли на наваксване изоставането и какви са заплахите?

- Създали сме организация, надявам се до средата на февруари да приключим детските градини, които вече са извън срока. Няма да спестя, че в цялостната тази дейност няма нито една фирма от Разград. Всички са външни. Нямат работници, закъсняват с изпълнението. Ще бъдат санкционирани, но най-големият проблем е за децата и родителите, които от месеци чакат обектите. Сега довършваме работата насред зимата, което не е най-благоприятното време за тези дейности.

- Да излезем от лошите новини, да потърсим положителното. В какви възлови направления е разпределен бюджетът за тази година и какви са основните задачи пред управлението на общината? Публичното представяне на проекта за бюджет предизвика небивал интерес, което означава, че гражданите Ви възлагат и сериозни надежди за развитие и обновяване.

- Нормално е да залагат надежди. Хората имат своите потребности, своите искания. Когато седнахме да готвим бюджета, не случайно изисках всичко, което се е натрупало по бюрата на чиновници в  това време.  Успяхме да изготвим една добра капиталова програма, на база вижданията, идеите на гражданите и нуждите на града. И, да, гражданите бяха много активни на обсъждането, за което съм много благодарен, защото когато има диалог, нещата се случват.

Заложихме много обекти. Реконструкция на улици, решаването на наболели проблеми по канализацията, пътната инфраструктура. Ще изградим 3 кръгови кръстовища, като едното ще е от т. нар. временен тип. Тече вече проектиране и ще ги реализираме до средата на лятото.

- Ще успеете ли да включите в капиталовата програма и предложенията на гражданите? Сред техните искания са разширяване на видеонаблюдението, повдигнати пешеходни пътеки, поддържане на детски площадки и ред други?

- Длъжни сме да успеем. Всичко, което е заложено, реално ще се изпълни. Предвидили сме около 3,5 млн. лв. за капиталови разходи, което е сериозен ресурс. Ще инвестираме не само в града, но и в селата. Все още има населени места без нито една детска  площадка, което е ненормално. Ще работим и по зелените площи, по местата за отдих. Един от приоритетите тази година е подмяната на осветлението във всички 22 населени места, заедно с Разград. Разработваме проект, за да кандидатстваме.

- Интересно структурирахте водещия екип в администрацията. Сред Вашите заместници е кандидатът на обединените десни, който беше Ваш опонент на местните избори, Мирослав Грънчаров. Какъв знак давате с това на гражданите, а и на колегите си в политиката? 

- Аз съм в политиката от 1990 година. 10 години съм бил кмет, преди това 4 мандата общински съветник. Бях народен представител в два парламента, включително Великото Народно събрание. Тук съм се занимавал с приватизацията, общинската собственост. Винаги съм бил червен и не съм го крил, но приоритет не е била моята партия, а моите съграждани, моят град. Затова и преди БСП и СДС сме работили заедно, работили сме и с ДПС. Убеден съм, че еднопартийното управление вече не е възможно, проблеми се решават в диалог.

Влизайки в общината, бях твърдо решен, че трябва да създам работещ екип от експерти. Професионалисти с хъс, амбиция и познания. С Мирослав бяхме опоненти, но в работещ, конструктивен диалог. Той е бивш секретар на областната структура на ГЕРБ. Преди време ги напусна и сега е в дясното пространство. Другият ми заместник е от БСП – общинският лидер на партията Добрин Добрев, а третият е Милена Орешкова, тя отговаря за образованието и социалната сфера, също беше в ГЕРБ, а сега е при десните. Все млади хора, около 40-те, но с успешни кариери и с амбиции за града и общината ни. За решаването на проблемите на хората са нужни професионалисти, хора със знания, с визия, с опит. На това залагам и аз.

- Какъв Разград искате да видите след 4 години?

- Тази визия за Разград! С нея лягам и ставам. Когато започнах като кмет през 2005 г., бях убеден, че заедно с хората ще постигнем много. И го направихме. Сега трябва да продължим. Аз съм разградчанин, тук съм роден и израсъл. Мечтал съм градът да е не просто приятно място за живеене. Искаме да сме най-доброто място в  Североизтока. Възможно е. Имаме сериозен бизнес в града. Център сме на фармацията. И „Биовет“, и „Антибиотик“ са супер модерни, технологични предприятия с изключителни специалисти. Започна трето разширение на „Биовет“ с 250 работни места. Имаме едно от най-модерните биотехнологични производства, това на „Амилум“, където се преработва царевица. Тук е най-големият комплекс за обработка на птиче месо - „Амета холдинг“. При нас е единственият в страната машиностроителен завод за производство на бутала за двигатели с вътрешно горене – „Дружба“. Мога да изброявам дълго. Боли ме обаче, че на национално ниво не се мисли за обикновените хора, които разчитат на двете си ръце. Не за инженери, химици, а стругари. Навлизат модерните, технологични производства, но имаме много хора, които не могат, заради възраст, образование, среда да са в тях. И за тях трябва да помислим.

Докато не разберем, че политиката трябва да остане на втори план, да се гледат реалните потребности на хората, няма да има просперитет в нашата държава.

А за Разград съм сигурен, че нещата ни ще се случват. Стига да вървим заедно, с мисъл за града и за общината ни.

Визитка:

Дeнчо Бояджиев е четвърти мандат кмет на Община Разград. Роден е на 2 юли 1952 г. в Разград. Завършил е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Адвокат по професия. Бил е четири мандата общински съветник. Избран е за депутат в две Народни събрания. Като народен представител в Седмото Велико Народно събрание е подписал Конституцията на Република България.  Депутат и в 44-тото Народно събрание, преди на 2 ноември 2019 г. да бъде избран за четвърти мандат за кмет на Разград.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта