Кметът на Свищов оттегли предложението си за повишаване на данък сгради

Кметът на Свищов Генчо Генчев

Кметът на община Свищов Генчо Генчев обяви днес решението си да оттегли направеното от него предложение за повишаване на данък сгради. Той се мотивира с това, че времето за информиране на населението е било твърде кратко и хората не са били подготвени психически за тази промяна в данъците. „В навечерието на Коледните празници не искам хората да бъдат стресирани и напрегнати. Искам да разберат, че тези промени бяха наложени от направените изчисления и необходимостта от промяна в данъка беше основателна. В същото време отчитам, че такива промени изискват разбиране от страна на обществото и няма да злоупотребя с доверието, което те са ми гласували.” – каза пред медиите кметът Генчев.

Той обясни, че това ще наложи свиване на бюджета на първостепенните и второстепенните разпоредители и ограничаване на разходите. Ще се правят икономии, тъй като няма друга алтернатива. Приходите за общината идват от данъци, продажби и бюджет. Общината е разпродадена и приходи от продажби не могат да се реализират. Данък сгради няма да бъде вдигнат и остава единствената алтернатива – оптимизиране на бюджета.

Относно данък смет, кметът каза, че отказва да носи чужда отговорност, тъй като интересите на община Свищов не са били защитени в предходния мандат на управление. Кметът обоснова повишаването на данък смет с Решение №191 от 26 април от 2012 година, с което още тогава е заложено покачването му. На това заседание , през 2012 година, Общински съвет – Свищов гласува с 18 гласа „За”, 1 „Против” и 5 „Въздържали се”, че средствата за покриване на проекта „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Левски (Никопол), ще бъдат осигурени чрез такса битови отпадъци за времето на изпълнението на проекта.

По проект, сегашното ръководство е задължено да повиши данък смет, за който са направени предварителни разчети, относно неговото покачване.

В заключение, кметът Генчев каза, че община Свищов е в стабилно финансово състояние е ще посрещне Новата 2017 година без задължения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони