Кметът на Симитли: Смятаме, че над рудник "Ораново" се добиват незаконно въглища

Смятаме, че над рудник „Ораново“ се извършват незаконни дейности, копае се над мината и се прави добив на въглища по метода на открит рудник, за това алармира кметът на община Симитли Апостол Апостолов на брифинг.

Според него тези дейности застрашават живота на миньорите, както и предизвикват страх,че може да се отприщат свлачищни процеси заради близостта на огромно свлачище.

Ако тази земна маса тръгне, тя ще затрупа цял квартал от Ораново, защото се намира на метри от къщите на хората, казва Апостолов. Още през месец юли община Симитли е сигнализирала за извършваните дейности на повърхността на мината на терен около 10 дка, който е част от концесията на рудник Ораново. Там на практика се извършва работа като на открит рудник за което концесионера няма разрешение, коментира още кметът.

Той е получил отговор след сигналите му от министерство на енергетиката, в който се казва, че МЕ е дало разрешение на концесионера по негово искане да направи отводнителни траншеи на повърхността над рудника.

„Но това копаене там изобщо не прилича на траншеи, констатира наша експертна проверка на място", заяви кметът.

Хората от района са убедени,че зад маскировката,че се правят траншеи, на практика се работи като на открит рудник.

Сигнализирахме ДНСК за случая и те са започнали проверка, но до колкото знаем, администрацията на рудника не е предоставила исканите документи за проверка. Ние алармираме за тези проблеми, защото не искаме първо да се случи нещастие пък после да се тюхкаме и да търсим виновни, каза Апостолов.

Районът е силно сеизмичен, там се намира разлом на две плочи и ако стане някое земетресение, свлачището до мината може наистина да погребе доста къщи и хора. За това говорим от години, но от институциите ни казват само - 'наблюдаваме процесите'. Как ги наблюдават с дрон ли, със сателит ли, ние не знаем, но искаме да се вземат мерки. Общината няма финансов ресурс, за да се справи с толкова голямо свлачище, заяви Апостолов.

По думите на градоначалника няма никаква комуникация с концесионера. „С всички инвеститори в общината работим добре, само с рудник "Ораново" нямаме контакт. Те са представили в Министерството на енергетиката годишен план, в който има проект за извършване на отводнителни дейности, но липсват техническите параметри и разрешително за строеж, затова и смятаме, че е незаконна работата там. А отдолу е мината и ако се получи срутване пак ще загинат хора. За 8 години имаме 9 мъртви миньори и 34 ранени, за нас този рудник е опасен и трябва да се вземат мерки от държавата. Сега пак има смъртен случай и по този повод дойдоха десетки представители на институции на проверка. Уверяват ни, че от 2013 година /когато починаха петима миньора/ рудникът е подложен на сериозен мониторинг, но ние това не знаем, а хората в района се страхуват, каза още кметът на Симитли.

Той очаква сериозна проверка от държавните институции за безопасността на мината и свлачището.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България