Кметът на Сливен: Няма да увеличаваме данъците

Няма да има увеличение на местните данъци и такси през тази година в Сливен – съобщи кметът Стефан Радев /ГЕРБ/. Изявлението си той направи ден, след като от коалиция „Обединен патриоти” откриха подписка сред гражданите с искане поскъпналия имотен данък от 3,2 промила да бъде намален, като за целта бъде свикано извънредно заседание на общинския съвет.

Според градоначалника и екипа му, коментарите за високите данъци в Сливен не били нищо повече от предизборен популизъм. Стефан Радев се аргументира с факта, че фирмите в града плащат най-ниските местни налози в страната, а спрямо областните центрове с най-високи местни данъци и такси сливенският бизнес заплаща четири пъти по-малко. Местните данъци и такси за гражданите варирали около средните за страната. "Ние излязохме на протест и в деня, когато съветниците гласуваха увеличението на имотния данък. Протестирахме и след това. Подписката не е предизборна, решението за нея е взето отдавна" - каза Доброслав Иванов, областен лидер на НФСБ. Откриването на подписката съвпадна с протест срещу високия имотен данък, организиран от Гражданско обединение за Сливен.

Имотният данък в Сливен би повишен преди година. Съветниците от управляващата ГЕРБ гласуваха увеличението макар че докато бяха опозиция на БСП в предходния мандат те бяха категорично против нарастването на местните налози. Данъкът скочи от 1,9 на 3,2 промила за фирмите. За гражданите скокът бе двоен – от 1,6 но 3,2 промила. Тогава бе увеличен и данъкът върху автомобилите с около 15 на сто.

В същото време Сливен е в челото на списъка от общини с най-големи задължения. Част от тях бяха

погасени с нов облигационен заем на общината в размер на 25 млн.лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони