Кметът на Сливен: При нас няма да влизат бежанци, освен настанените в Баня

Кметът на Сливен Стефан Радев подкрепи промените, с които ще бъдат определени зони за движение на кандидатите за бежанци. Една от тях е Сливен.

"Промяната е за въвеждане на повече рестрикции за бежанците и аз съм за това - за повече ред и повече ограничения. Ние трябва да гарантираме сигурността си. Тези кандидати за бежанци трябва да се подчиняват на правилата на българската държава", коментира пред журналисти той. Кметът посочи, че и сега има настанени кандидати за бежанци в Регистрационно-приемателния център в новозагорското с.Баня, около 70 души. Но подчерта, че не става дума за разширяване на капацитета на центъра, а за регламентиране на допълнително ограничение за хората, които кандидатстват за бежанци.

На територията на Сливен няма да имат право да влизат бежанци, освен настанените в центъра в с.Баня - сочи проектът за решение на МС за определяне на зони за движение съгласно Закона за убежището и бежанците на лицата, търсещи международна закрила в Република България.

Проектът за решение има за цел да определи зони за движение в районите на отделните териториални поделения на Държавната агенция за бежанците, в района на регистрационно-приемателните центрове в Софийска и Сливенска, както и около транзитния център в Хасковска област - уточниха още от общинската администрация в отговор на засиления обществен интерес към темата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България