Кметът на Сливен Стефан Радев: В града влязоха 30 млн.лева, но всичко отиде за плащане на стари задължения

За последните две години в община Сливен влязоха близо 30 милиона лева от облигационния заем и средства от правителството. С близо 90 на сто от тях бяха разплатени стари задължения, от предходни периоди - съобщи кметът на Сливен Стефан Радев.

Кметът припомни, че той и екипът му са заварили десетки милиони левове задължения, сред тях - и за текущи разходи. По тази причина основната задача в работата му е била стабилизирането на местните финанси.

"Успяхме успешно да пласираме облигационна емисия за 25 млн.лева и това бе част от програмата ни за оздравяване на общината. Имаше коментари от големи банки, че няма да се справим. Но се справихме и така извоювахме доверие. Сега, с решенито на общинския съвет, с което данък сгради бе намален с 0,5 промила и стана 2,7 промила за жилищните и нежилищните имоти, ние на практика изтрихме голяма част от позитивите, които бяхме натрупали и сами дадохме много лош знак на инвеститорите и на Министерството на финансите" - коментира още Радев.

Основният ефект от намалението на имотния данък ще е за едрите собственици на нежилищни имоти - допълни той. Загубата ще е за 1 млн.лева - с толкова ще намалеят приходите от данъка.

Данък сгради бе намален на последното заседание на общинския съвет, което бе предшествано от граждански протест.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България