Кметът на Сливен Стефан Радев: С 300 хил. лв. месечно се увеличиха разходите на „ВиК-Сливен“ заради използването на помпи

С близо 300 хил. лева за ел. енергия месечно са се увеличили разходите на „ВиК – Сливен“ ЕООД, откакто доставката на питейна вода се извършва чрез помпи. „Разходът се увеличава и като се натрупа, става над 3 млн. лева за година. Големият проблем са финансите – това, че няма как да се покрие със собствените средства на дружеството, а от друга страна няма възможност за гъвкави цени в такива ситуации“, каза кметът на Сливен Стефан Радев в отговор на журналистически въпроси. Повод за коментара му стана изявление на екоминистъра Емил Димитров, че дружеството в Сливен е пред фалит.

Градът по Сините камъни е от малкото в страната, които имат собствен язовир за питейни нужди - „Асеновец“. Засушаването през изминалата година намали сериозно обема му и за да не бъде допусната криза с водоснабдяването, от „ВиК“ започнаха да подават вода чрез помпените станции по Тунджа. Според кмета Радев, големият риск не е състоянието на язовир „Асеновец“, а финансовото състояние на дружеството и цената на ел. енергия, която се използва за помпане на вода.

„Отделно от това „ВиК – Сливен“ е в затруднено положение от доста години заради натрупани задължения към „Басейнова дирекция“ - Пловдив“, допълни Радев. Водили са се съдебни дела, някои от тях вече са приключили с решения. Дружеството в момента се договаря, включително и с НАП, откъдето събират вземанията, за разсрочване. „Генералното решение, на което се разчита, е създаването на холдинг на „ВиК“ - дружествата и увеличаване на капитала на „ВиК – Сливен“ така, че да могат да покрият старите си задължения“, заяви още кметът. Той изключи като малко вероятна непосредствената опасност от фалит на сливенското дружество, тъй като основният му кредитор е държавата. А във възможностите на държавата, на общината, на самото дружество е да се намери решение.

Мажоритарен собственик на „ВиК – Сливен“ е държавата с 51 на сто от капитала. Останалите дялове се разпределят между общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, като сред тях с най-голям дял е община Сливен. Дружеството доставя питейна вода до 106 населени места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони