Кметът на столичния район Рангел Марков пред „Труд“: Банята в Банкя ще стане завод за здраве

Венчавки ще могат да се провеждат във фоайето, което е високо и с красиви архитектурни елементи

Затворената от 17 години сграда на минералната баня в Банкя ще бъде реставрирана и отново ще се превърне във водещ център на балнеолечението. 100-годишната постройка ще стане най-големият СПА-център у нас, но ще запази автентичния си вид, обичан от хиляди софиянци. Пенсионният фонд „Алианц България“ ще плати ремонта на банята срещу правото на строеж на хотел близо до нея. Той ще бъде на фонда 35 години, след което собствеността минава към Столичната община.

- Господин Марков, минералната баня в Банкя е любимо място на много софиянци. Каква е историята на сградата?

- Има доста сантимент към тази баня. Включително и аз имам спомен като дете, че съм я ползвал. Всички искат да се случат нещата. Нашата задача е да направим така, че да се случат по най-добрия начин. Защото този проект е предизвикателство. Банята е била строена преди повече от 100 години по проект на баварския архитект Карл Хохедер. Строежът е започнал през 1907 г. и е завършен през 1911 г. Банята е построена като балнеоложки център по представите на онова време, но и като хигиенна баня. Към днешно време хората си имат бани вкъщи и няма как помещението да се ползва като хигиенна баня. Предизвикателството е да превърнем такъв център в съвременен балнеоложки спа център и да заменим функциите му от баня на СПА.

- Ще бъде ли сградата реставрирана в автентичния й вид?

- Предизвикателство е да запазим автентичния вид на банята, но тя да има изключително съвременни функции. Това се налага защото днешните изисквания на клиентите са доста високи и предлагането трябва да е също на такова ниво. Имаме вече готов идеен проект, който мина през обществено представяне. Той предвижда абсолютно автентичен вид на сградата отвън, както и на някои елементи отвътре, които са архитектурно - историческа ценност. Става въпрос най-вече за фоайето, което е много впечатляващо, тъй като то е високо и в него се усеща стойността на сградата. Също така царските вани ще бъдат възстановени - мъжката и дамската. Ползвали са ги царят и царицата. Ще бъдат възстановени басейнчетата в автентичната им визия и всичко което е около тях - къпалнята и душовете. Ще бъде реставрирана и едната съблекалня с оригиналните дървени прегради, които са в добро състояние. Акцентът в проекта е използването на лечебната минерална вода за най-разнообразни процедури.

- Къде ще е СПА зоната и какви процедури ще се провеждат там?

- По интересен начин ще се променят старите котелни помещения, които се намират в приземния етаж. Няма да ги използваме с оригиналната им функция, защото необходимостта от технически сервизни помещения сега е много по-малка. Това е така, защото уредите са доста по-ефективни и не се налагат такива площи. За пример давам едни огромни цистерни за нафта. Сега няма такава необходимост, тъй като Банкя е газифицирана, а пък и най-вероятно ще се използва и енергията на термалната вода с т.нар. енергиен център, който е с много по-малки размери. В свободните пространства от тези бивши котелни и сервизни помещения ще бъде разположен спа центърът. Той ще включва различни сауни. Например финландска или билкова. Ще има и парни бани, няколко минерални басейнчета с различна температура на водата. Там ще се намират две фамилни студия, които ще могат да бъдат наемани. В тях хората ще могат да заведат семействата си. Студията са отделени от останалото пространство и вътре ще могат да се ползват сауна, парна баня, масажи.

- Тоест семействата ще могат да си наемат специални помещения, където да им правят процедури без да бъдат притеснявани от останалите посетители.

- Не само семействата. В студията могат да бъдат организирани и фирмени инициативи. Различни групи хора могат да си ги наемат.

- Освен СПА зоната, какви други помещения са предвидени и какви ще са те?

- На нивото на фоайето на партера ще бъдат съблекалните. Там ще има виенски салон. Сладкарницата ще е място за социални контакти, където хората могат да пият кафе преди или след процедурите. Не само кафе, ами и, например, билков чай с мед от Банкя. На това ниво ще бъде и рецепцията, откъдето хората ще бъдат насочвани към съблекалните. И от съблекалните ще се минава към етажа с двете басейн­чета, които ще бъдат възстановени. Там ще бъдат разположени и помещенията за масажи и хидромасажи. На етажа над фоайето ще бъдат разположени мултифункционална зала за аеробика, лечебна гимнастика. В нея ще се провеждат и семинари за здравословен начин на живот и за ползите от минералната вода. Там ще има и фитнес зала, фризьорски салон. На този етаж ще е и второто ниво на виенския салон. До него по автентични дървени стълби хората ще могат да се качат от долния етаж.

- Всъщност в този салон ли ще могат да се вдигат сватби?

- Венчавките ще стават във фоайето, което е високо и с архитектурни елементи в много хубав виенски стил. Там ще се извършва само официалната церемония по подписването, а не увеселителната част. Във фоайето ще могат да се правят и концерти на духова музика, изложби. Това ще бъде и прекрасно място за социални контакти.

- Освен реставрацията на оригиналните помещения, ще бъде ли направено нещо чисто ново?

- Търсим възможност да направим плувен басейн на нивото, където е спа центъра, извън сградата на банята, но в непосредствена близост. Дотам ще изградим топла връзка. Идеята дойде след като изследвахме унгарския опит в Будапеща. Там имат 13 работещи бани, от които видяхме най-забележителните пет. Във всички тях има плувни басейни.

- Какви забавления в СПА центъра са предвидени за децата?

- На горното ниво ще има детски кът. Там родителите ще могат да оставят децата си под надзор, докато те са на процедури. Кътът ще е тематичен. Там ще бъдат представени и лечебните свойства на минералната вода по начин, достъпен за децата, за да бъде запален техния интерес към банята. Мисля, че тази възможност за оставянето на децата в детския кът ще бъде доста използваема.

- Срокът за строеж на банята е 2 години?

- Да, това което планираме е до края на 2019 г. да бъде готов спа центъра. Сега вече след като е предаден идейният проект, имаме една съгласувателна процедура с Министерството на културата и с Националния институт за паметници на културата. Надяваме се всичко да мине успешно и там. В момента, в който проектът се съгласува с института ще започне работната му фаза, и веднага след това и фактическите действия по реставрацията и социализацията на банята. Под социализация имам предвид превръщането на банята в съвременен балнеоложки СПА център.

- Какъв ефект очаквате върху СПА туризма в района?

- Нашите надежди са, че банята ще се превърне в притегателен център към Банкя, а това ще доведе до едно развитие на туризма и то именно на типа туризъм, свързан с превенцията. В момента имаме много добре работещи 5 специализирани болници за рехабилитация. Легловата база в тях е около 900 - 1000 легла, които в годишен план са с много добра запълняемост – около 80 %. Това са предимно хора, дошли да се лекуват от някакви заболявания.

- При какви заболявания помага водата в Банкя?

- Тя е изключително лечебна. Помага при сърдечносъдови и неврологични заболявания, инфаркти и инсулти. В тези случаи хората се възстановяват добре с водата на Банкя. Тя помага и при заболявания, свързани с опорно-двигателния апарат, обмяната на веществата, със стомашно-чревния тракт, ендокринологични заболявания. Също така е много добра за релаксация при обща физическа и умствена умора. След 20-30 минути във водата, усещането за отпочиналост е осезаемо. Този проект е предвиден за работещите хора, за активните хора, за хората, които се натоварват и имат необходимост от релаксация, така че да могат да бъдат пълноценни на другия ден. Разбира се е и за всички, които търсят лечебните свойства на водата. Нашите предвиждания са, че уикендите ще бъдат запълнени от посетители, търсещи релаксиращия ефект, а останалите дни от седмицата – с хора, търсещи лечебните свойства.

- Какъв ще бъде капацитетът – колко хора ще могат да ползват банята?

- Капацитетът е 160-180 души едновременно. Ако успеем да разработим и басейна, за който споменах, ще достигнем 180 души, иначе е 150-160 души.

- Хотелът, който ще бъде построен до банята с какъв капацитет е?

- 150 легла. Ще има топла връзка помежду им и ще има възможност посетителите на хотела да използват центъра, но това няма да е задължително. Разчитаме много на хората, които ще дойдат отвън – не само на тези, които са в хотела. Те ще са т. нар. свободни посетители и те ще дадат голямата придадена стойност. Това ще са хора, които ще посетят Банкя. Вероятно след ползването на банята ще отидат да хапнат в някои от заведенията. Ще прекарат още време на наша територия, тъй като имаме прекрасен център и паркове. Много отпускащо е, след процедурите с минералната вода да прекараш известно време в парка.

- Имате ли още планове за СПА туризма в Банкя?

- В момента разработвам регулационен план на зона на 900 метра от банята, която сме нарекли балнеоложка зона. Тя е такава и по общия устройствен план и там предвиждаме около 7-8 терена, които да дадат възможност за построяване на балнеоложки хотели. В тази зона се изследват и възможностите да бъде прекарана минерална вода и имаме техническо решение за това. Искрено се надявам, че с възстановяването на банята ще започне и възстановяване на някои емблематични за Банкя сгради, които в последните повече от 30 г. не се използват и не изглеждат добре. Но с този капацитет на банята ще има необходимост и от леглова база и се надявам да започнат инвестиции именно в тази посока – изграждане на леглова база в близост до центъра.

- Кои са емблематичните постройки, които може да бъдат възстановени?

- Имаме няколко сгради в лошо състояние – една от тях е т. нар. Кооперативна палата Царевец. След това е превърната в санаториум „Република” – Така е функционирала в началото, след това е реституирана на огромен брой хора, собственици на помещенията вътре и това е една от причините нищо да не се случи за тези 30 години. Такава сграда е също хотел „Париж”, но вече започна нейното възстановяване и се надявам тази година да бъде довършена. Тя също ще бъде апартаментен хотел. Емблематично здание е и сградата „Корабчето”, която е работила като детски санаториум до нейната реституция. Такава сграда е и палата „Борислав”. Това са прекрасни възможности за леглови бази (хотели), в които не е необходимо да се инвестира в изграждането на собствени СПА-центрове. Ще си имаме прекрасен общински СПА. Повечето сгради са паметници на културата и ще бъдат възстановени в автентичен вид. Между 1925 и 1932-33 г. някои от сградите са с т. нар. кооперативна собственост. Земята е купувана от предприемачи по онова време. Те са строели сградите и са ги продавали на апартаменти, които са доста по-малки от познатите сега – стая и тоалетна. Това е причината за многото собственици и трудностите след реституирането на сградите. В онези години така е била организирана туристическата дейност. Хората са преспивали в тези сгради, а са ползвали банята. Тази добра традиция е била прекъсната и затова е много трудно да се сравняваме с места като Карлови Вари, като Баден, като Будапеща, макар че много ни се иска. Там има страхотни традиции, те са започнали да функционират във времето, когато са започнали нещата и в Банкя – през 1910 – 20 г. И в Банкя баните са строени тогава. Единствената разлика е, че тук е имало един период, в който те са били много занемарени. Нарушена е традицията, и сега тепърва трябва да я възстановяваме.

- Възстановяването на традицията ви беше доста трудно. От третия път намерихте изпълнител, който да възстанови банята. През какъв процес преминахте при подсигуряването на финансирането на проекта?

- Сумата, необходима за реставрацията, е близо 8 млн. лв. и наистина не беше лесно да бъде подсигурена. Получихме я срещу правото на строеж за изграждане на балнеоложки хотел в близост до банята. Общината реставрира банята със средствата от правото на строеж. За строителните работи по банята общината има ангажимент, а хотелът се строи от „Алианц“.

- След като общината изгради банята, пак тя ли ще я стопанисва?

- Имаме няколко възможности за стопанисване, които тепърва ще бъдат обсъждани. Едната от тях е общината да се грижи за банята, както е в Будапеща. За целта там има общинско предприятие. Едната от баните им е на църквата, която си я е реституирала и е инвестирала в нея и тя е прекрасен СПА център с болнична част. Другата ни възможност за стопанисване е да търсим партньор с опит и ноу хау в управлението на такъв тип обекти. Защото управлението за нас е съвсем ново предизвикателство. За нас най-важното е да направим един работещ проект, не музей или институт, а завод за здраве.

 

Нашият гост

Рангел Марков е кмет на Район Банкя и заместник-председател на управителния съвет на Българска федерация по тенис. Той е бивш състезател и треньор по тенис. Роден е на 25 януари 1978 г. Висшето си образование завършва в НСА „Васил Левски“ през 2000 г. Има магистратура в УНСС “Икономика на човешките ресурси”. Избран е за кмет на Банкя през 2007 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта