Кметът на Търговище поиска спешни мерки за обезопасяване на пътя край Голямо ново

Извънредно заседание на Комисиите по транспорт и по обществен ред се проведе във вторник в Община Търговище. Съвместната работна среща беше свикана по разпореждане на кмета д-р Дарин Димитров, във връзка с констатирани проблеми с безопасността на движение в района на село Голямо ново, съобщиха от администрацията.

Проверка на специалисти от Общината установи, че в този участък на пътя Търговище - Попово липсват осветление, знаци за ограничение на скоростта и предупреждения, че преминават пешеходци. Слизащите на жп спирката до Голямо ново няма как да преминат безопасно републиканския път, на който не е поставена сигнализация.

В заседанието взеха участие двете комисии, в които има представители на „Пътна полиция” и Районното управление на МВР, Областно пътно управление и други компетентни служби.

Взе се решение „Пътна полиция” да внесе предложение до Областно пътно управление за поставяне на осветление в района, в който преминават пешеходци, знаци за ограничаване на скоростта и другата необходима вертикална и хоризонтална сигнализация.

До Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” ще бъде изпратено писмо с препоръка автобусите, превозващи работници на стъкларския комплекс, да влизат в село Голямо ново. Да се преустанови практиката да спират на пътя и така да се създават предпоставки за произшествия, съобщават още от местната администрация.

Кметът д-р Димитров посочи, че Общината няма правомощия да се разпорежда относно републиканската пътна инфраструктура, но осигуряването на безопасност на жителите на населените места е неотменен ангажимент на администрацията. Той настоява компетентните институции да вземат своевременни мерки за пътната отсечка.

От Общината припомнят, че миналата седмица, след слизане от влак, при опит да пресече пътното платно, за да стигне до Голямо ново, там загина пешеходец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони