Кметът на Търново Даниел Панов уважи светата литургия на Велики четвъртък

Снимка: Община Велико Търново

Кметът на Велико Търново Даниел Панов уважи светата литургия, отслужена на Велики четвъртък в катедралния храм „Рождество на Света Богородица” в старопрестолния град. Великотърновският митрополит Григорий освети 2700 боядисани великденски яйца, които Общината и фирми партньори осигуриха за нощта на Христовото възкресение. Те ще бъдат подарявани на жителите и гостите на гада, избрали да посрещнат Великден на Царевец.

Даниел Панов покани великотърновци да посетят крепостта Царевец във великденската нощ. В 23,30 ч. на 15 април започва пасхалното богослужение, което ще бъде отслужено в Патриаршеския храм „Възнесение Господне”. Точно в полунощ, със звън на всички църковни камбани, ще бъде възвестено Възкресението. От върха на Царевец ще потегли литийно шествие с благодатния огън, което ще продължи до катедралния храм „Рождество на Света Богородица”.

Кметът Даниел Панов припомни, че макар в днешно време да е със статут на музей, по времето на Второто българско царство Патриаршията е била сред най-светите места по българските земи. „Продължаваме да работим по идеята храмът на върха на Царевец отново да бъде действащ”, каза Даниел Панов.

„Нека в навечерието на най-светлия християнски празник да бъдем по-смирени и по-добри, да посрещнем Великден с най-близките си, да пазим традициите и обичаите, да учим нашите деца да ходят на църква, да почитат православието и да вярват в Бог”, обърна се Даниел Панов към великотърновци, уважили службата на Велики четвъртък.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България