Кметът на Търново уважи международна научна конференция със 100 учени във ВТУ

Форумът бе организиран в чест на историка проф. Пламен Павлов

Кметът на Велико Търново Даниел Панов уважи международната научна конференция, организирана в чест на историка и почетен гражданин на Старата столица проф. Пламен Павлов по повод 60-годишния му юбилей. Тридневният форум се провежда във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и събира в старопрестолния град учени от 12 държави.

Конференцията се провежда под надслов „България, българите и светът. Владетел, държава и църква в Средновековните Балкани“ и е посветена също на въстанието на Петър и Асен, довело до възстановяване на българската държава и до обявяването на Търновград за столица.

Даниел Панов подчерта, че международният форум е голямо събитие както за Старата столица, така и за България и неслучайно съвпада с една от най-важните дати в българската история и с големия християнски празник Димитровден.

„Проф. Пламен Павлов е учен, за които историята не е само наука, а е кауза. Той е от хората, които ни напомнят, че нашият народ е дал много на света, че има защо да се гордеем, че сме българи. Учените като него са богатство за България. Ние трябва да познаваме нашите корени, националните ни герои, най-важните исторически събития, да възпитаваме в дух на родолюбие нашите деца. Благодаря на проф. Павлов и на неговите колеги от Историческия факултет на ВТУ „Св. св .Кирил и Методий“, че правят именно това“, каза в приветствените си думи кметът на Велико Търново.

Даниел Панов удостои проф. Павлов с почетен медал и грамота, издадени по случай 110-годишнината от Независимостта на България. „Нека този медал напомня на проф. Павлов, че Община Велико Търново винаги ще стои зад него и зад хората, които ни връщат към нашите традиции, обичаи, фолклор, които ни карат да се чувстваме горди българи“, добави кметът.

Проф. Пламен Павлов подчерта, че Община Велико Търново и Историческият факултет работят в много добро сътрудничество. „Благодаря на кмета за всички конференции, които домакинстваме, особено за тази, която бе по повод 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен. Не нея присъстваха голяма част от гостите, които и днес са тук и това е знак, че се утвърждава една традиция – 26 октомври да се превърне в нашия национален календар в Ден на българското възкресение“, коментира проф. Павлов.

„Фактът, че конференцията събира изявени имена в историческата наука доказва, че преподаватели като проф. Пламен Павлов и неговите колеги от Историческия факултет успешно утвърждават Търновската историческа школа сред най-значимите в България и в Европа. А всичко това дава облика и на Велико Търново като център на образованието, културата и духовността“, каза още Даниел Панов.

Приветствия отправиха също заместник-ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ доц. д-р Димитър Димитров, историците акад. Васил Гюзелев, доц. д-р Иван Лазаров и доц. д-р Николай Кънев.

Международната научна конференция е организирана от Историческия факултет и Центъра за медиевестични изследвания на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Подкрепа за голямото събитие оказват Община Велико Търново и кметът Даниел Панов, Фондация „Българска памет“ с председател д-р Милен Врабевски, Фондът за научни изследвания към Министерството на науката и образованието, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Регионален исторически музей – Бургас, печатница „Абагар“ и Иван Кузманов от „Русокастро“. Събитието е най-голямото в научната сфера, провеждащо се тази година във Велико Търново.

100 участници ще се представят с доклади, а една четвърт от тях са от чужбина. Представени са и всички научни институции в България. Във Велико Търново пристигат световноизвестни имена в историческата наука – проф. Димитрий Поливяний /Русия/, проф. Радивой Радич /Сърбия/, проф. Патрик Льока /САЩ/, проф. Мирослав Лешка /Полша/, а също и големите български историци акад. Васил Гюзелев, проф. Христо Матанов, проф. Милияна Каймаканова, доц. Георги Николов, проф. Илия Илиев. С доклади ще се представят също водещи български археолози, сред които проф. Николай Овчаров, проф. Казимир Попконстантинов, проф. Хитко Вачев, проф. Константин Тотев, доц. Константин Дочев.

Всички научни материали от конференцията ще бъдат обединени в специално издание – рефериран двутомник, който ще влезе в международния литературен обмен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони