Кметът на Шарково: Не раздават помощи, още не са готови протоколите

Животните погребани на километър и половина от селото

Баба Дора пак ще гледа стадо, но по- малко

Все още в Шарково не раздават помощи. Още не са готови протоколите, в някои книжа, животните на фермерите не излизали, имало разминаване. Трябва да оправят документацията, тогава ще се получат и парите, които ще овъзмездят стопаните за избитите животни.

Загробените заради чумата овце и кози на Шарково са заровени на километър и половина извън селото. Знаем къде е мястото. Всички са заровени там. Това каза пред "Труд" в понеделник кметът на село Шарково - Иван Апостолов. От сутринта до обед, ветеринарите с машина напръскали цялото село - дезинфекцирали го.

Хората в селото, които още са в шок от случилото се - избиването на животните им по дворовете, се чудят защо карантината, която е обявена, преди да вземат други животни е само 21 дни. Преди, когато пак загробили животни заради шапа, карантинният период бил много по-дълъг.

Каква ще е тая чума, чудят се те и още не вярват, че животните им са били заразени.

"Бях при баба Дора. Тя вече е по-спокойна. Външно е спокойна, а иначе сама си знае какво и е. Казва, че пак ще гледа добитък, но по-малко. Тук друг поминък няма. Всички фермери пак ще гледат животни, но трябва да мине карантинният срок", каза още кметът Иван Апостолов.

Баба Дора, която се прочу с емоционалните си молби да не убиват козичките и овцете с агънцата в двора и, знаела, че фермер от вътрешността на страната бил готов да и даде 100 кози.

Друга фермерка, чието стадо било най- голямото-от 800 глави добитък, стояла на пейка пред къщата си и казала, че и тя пак ще вземе животни, но по-малко.

Всички се настройват пак да гледат животинки, какво да правят, заключи кметът на Шарково.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България