Кметът на Шумен Любомир Христов отчете първа успешна година

Кметът на Шумен Любомир Христов определя изминалата една година от управлението като успешна

"Преди година получих доверието на жителите на Шумен и поех отговорността за по-добро управление. С екипа ми обещахме да направим Шумен благоустроен, с по-добра среда за живот, бизнес и развитие. Смятам, че поставихме добро начало за съвременна перспектива на града. Не крия, че ни беше трудно, получихме тежко наследство", това обяви кметът на Шумен Любомир Христов точно година след встъпването си в длъжност. Определя първите дванадесет месеца от управлението си като успешни и казва, че се гордее с това, което той и екипът му са успели да направят:

"На първо място трябваше да стабилизираме финансово общината, защото заварихме 25 млн. лв. задължения. Бяхме принудени да спасяваме недовършени и лошо изпълнени европейски проекти. Наследихме 4 млн. лв. непризнати разходи по проекта за Водния цикъл, но тази сума не е окончателната. След одитния доклад тя може да се окаже по-голяма. Близо 300 000 лв. сме платили досега като обезщетения и разноски за изгубени стари дела срещу кметството. Общината беше осъдена на първа инстанция да плати близо 1 млн. лв. за спортно-развлекателния комплекс „Фабулис“, а делата продължават. Имаме задължение да плащаме по 1,2 млн.лв. годишно за 4 г. по разсроченото споразумение с фирма, изградила сметището в кв.“Дивдядово” /договорът е сключен през лятото на 2015 г. б.а./.

Затова през първата година голямото предизвикателство беше финансова стабилизация на общината. Към края на септември увеличихме собствените приходи на общината с 400 000 лв. в сравнение с деветмесечието на м.г. Подобрихме обслужването на гражданите, удължихме работното време на една от данъчните каси. За удобство са поставени ПОС-терминали. За по-ефективната работа говори и фактът, че от януари до септември са издадени 3704 акта за установяване на задължения в размер на 4,250 млн.лв. От тях са платени над 1,3 млн.лв. За сравнение от 2011 до 2015 г. са били издадени само 2000 акта.

Винаги съм казвал, че в общината лисва добра финансова дисциплина. Едно от първите неща, които направихме, бе да спрем безотговорното изтичане на средства, ограничихме разходите за вода, горива и ток. Вече сме реализирали икономии за 570 000 лв.

Една от целите на нашето управление е подобряване на средата за бизнес. Обещахме да намалим бюрокрацията, да съкратим времето за издаване на разрешителни и ще създадем условия за облекчаване на бизнеса. С ръководството на Индустриалния парк сме провели разговори с различни инвеститори. В Шумен ще бъдат изградени 4 нови предприятия и ще бъдат открити повече от 700 нови работни места.

За благоустрояване на града ще разчитаме предимно на европейски средства. Някои от проектите се реализират в момента. Други, включени в Инвестиционната програма на общината по ОП„Региони в растеж“, предстои да стартират. Заварихме общината неподготвена за кандидатстване по ОП „Региони в растеж“, но с цената на много усилия спазихме сроковете, внесохме навреме Инвестиционната си програма за 26 млн.лв. Вече имаме подписан договор за техническа помощ и в най-скоро време ще подпишем договорите за финансиране, за да обявим обществените поръчки за изпълнение на строително-монтажните работи.

Продължаваме активно да работим по Националната програма за енергийна ефективност, ще наваксаме изоставането. Заедно със санирането на блокове ще се оформят и зелените площи около блоковете. Над 30 млн.лв. ще влязат в общината по линия на санирането.

От години Шумен има проблем с паркирането. Ще предложим промени в организацията на движение по най-натоварените улици в града, за да осигурим по-голяма безопасност на пешеходците и на шофьорите. Разработен е проект за “синя зона” /за кратковременно паркиране/ в централната градска част. Предстои той да бъде разгледан от общинската комисия по безопасност на движението и на сесия на Общинския съвет.

Още в първите дни на нашия мандат трябваше да предприемем спешни мерки и да спасим Пречиствателната станция за отпадни води. В продължение на повече от година МОСВ предупреждаваше, че това е един от рисковите проекти и въпреки това срокът за завършване не беше спазен. Хубаво е, че успяхме да фазираме проекта и да го приключим със средства от новия програмен период 2014 – 2020. Заради неспазените срокове обаче, ще понесем още санкции и трябва да заложим в бюджета за следващата година близо 3,5 млн.лв.

Чистата питейна водата е сред приоритетите ни. Обещахме и осигурихме 400 000 лв. от държавния бюджет за работен проект за Пречиствателна станция за питейна вода в Шумен. Общинският съвет гласува предложението за промяна на площадката за изграждане на Пречиствателна станция и за безвъзмездно придобиване на собствеността върху новия терен. Един от аргументите бе, че така ще бъде значително намалена стойността на проекта. Направихме обществена поръчка за избор на проектант и вече е избран изпълнител.

Изпълнихме обещанието си и с решение на Министерски съвет бяха осигурени 8,5 млн.лв. от държавния бюджет за изграждане на многофункционална спортна зала в Шумен. Подготвена е площадката за нея, до седмица ще бъде ясен строителя.

Още един ангажимент сме поели - да завършим Дома за стари хора. Имаме обещанието за целево финансиране от държавен бюджет 2017 г. Готвим актуални разчети за нужните средства.

Започнахме създаване на ново общинско предприятие по чистота, за да намалим разходите за сметопочистване. Целта ни е освен това да има по-голяма гъвкавост и взаимодействие с другите общински структури, по-оперативно управление, ефективен контрол и прозрачност при отчитане на разходите. Започнахме да изграждаме новата база и подготвяме процедурите по ЗОП за купуване на техника. Поехме изцяло управлението на депото за отпадъци, подобрихме организацията за приемане на боклука и повишихме контрола. Преструктурирахме другите общински предприятия, за да повишим ефективността им и да избегнем дублирането на дейности.

През годината усилено работихме за привеждане на общинската образователна политика. Важно е образователният модел, който ще изградим, да отговаря на съвременните социално-икономически и демографски характеристики в региона и на реалните потребности на трудовия пазар. Ще бъдат обсъдени предложения за актуализиране на професионалното и профилираното образование.

В сферата на културата беше създаден Консултативен съвет, който подпомага общинската администрация в развитието и осъвременяването на духовния живот в града.

Увеличихме социалните и здравните услуги на територията на община Шумен за различни рискови групи. Тази година в община Шумен се реализират пет проекта – “Подкрепа за независим живот”, “Център за ранно детско развитие”, “Обществена трапезария”, “Приеми ме” и “Семейство за всяко дете”. 61 деца се отглеждат в приемни семейства. Топъл обяд е осигурен за 120 души. 64 лични асистенти и домашни помощници полагат грижи за 288 деца и възрастни. За 70 души е осигурена временна заетост по програми за обучение на млади, хора с увреждания и безработни. Общината дава 30 000 лв., за да подпомогне шуменци, които се нуждаят от лечение.

Бих искал да благодаря на цялата общинска администрация за това, че работим в интерес на гражданите. Благодаря и на шуменци за доверието и подкрепата. Знам, че очакванията им са още по-големи. Ще продължим да надграждане постигнатото, за да превърнем Шумен в по-желано място за живот, образование и бизнес".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони