Кметът на Шумен отчете: Възродена икономика, работни места, промяна на града

Кметът на Шумен Любомир Христов

Кметът на Шумен Любомир Христов и заместниците му инж.Боян Тодоров, Росица Антонова, д-р Светлана Маркова, Найден Косев и Татяна Костова отчетоха изключително успешна втора година управление. Успяхме да възродим икономиката на града, открихме много работни места /безработицата падна до 3%/, преобразяваме цял квартал на входа на Шумен с изграждането на спортна зала "Арена Шумен", обобщи трите най-важни постижения за последната година градоначалникът. Не спести и критика - "не успях да накарам администрацията да промени отношението си към гражданите все още". Гражданите на Шумен са работодатели на админстрацията на общината, категоричен бе Христов.

Инвестиции в Индустриален парк – Шумен

7 нови инвеститори изграждат свои заводи в Индустриалния парк на града. Заводът на турската Enpay, специализирана в производството на изолационни материали за електротехническата промишленост, вече работи. Базата на "Камбро озей БГ", дъщерна компания на американската Cambro за оборудване на ресторанти и търговски обекти, ще бъде завършена догодина. Още пет нови предприятия са в процес на проектиране и строителство.

Пред завършване е заводът за производство на медни проводници на „Саркуйсан холдинг“ до завод "Алкомет"АД. Само преди дни в Шумен бе открит нов строителен хипермаркет от веригата “Практикер”. Компанията изгради и две нови кръгови кръстовища.

Финансова стабилност

Постъпленията от собствени приходи за 9-те месеца на 2017 г. са 22,928 млн.лв. В сравнение с 2016 г. са събрани с 5,196 млн.лв. повече. От данъци са постъпили 7,531 млн.лв. /76% от планираните/. Приходите от общински такси са 6,917 млн.лв./83% от планираните/. Приходите от такса битови отпадъци са над 5,366 млн.лв./83% от планираните/. Увеличената събираемост на местни данъци, такси и глоби е в резултат на засилен контрол от общинската администрация.

От началото на мандата през 2016 г. са изплатени 14,177 млн.лв. за погасяване на общински кредити. Към септември 2017 г. общинският дълг вече е 12 207 846 лв. За сравнение – към 1 ноември 2015 г. дългът е бил 25 141 253 лв. От общинския бюджет към момента са платени 5,659 млн.лв. задължения за предходни години, санкции по проекти и загубени дела преди ноември 2016 г.

Мащабни инфраструктурни обекти

След успешно фазиране на забавен проект строителството на Пречиствателна станция за отпадни води беше завършено и обектът е предаден за управление на ВиК. Готов е работният проект за изграждане на Пречиствателна станция за питейни води на Шумен. Средствата за него - 400 хил.лв. бяха отпуснати от държавния бюджет. Извършени са всички съгласувателни и отчуждителни процедури, издадено е строително разрешение и първата копка може да е догодина.

Пред финал е строежът на “Арена Шумен” за 8,5 млн.лв. Предстои изграждане на нов жилищен комплекс, хотел, кинозала, игрища на открито, детски площадки, алеи за отдих в района, който е на входа на Шумен и това ще промени цял квартал. 27 кооперации ще бъдат санирани по Национална програма за енергийна ефективност. Има още 40 кандидати.

Европейски проекти за улици и училища

Започва благоустрояване на улици и тротоари за над 7,178 млн.лв. в района на кв. “Тракия” и рехабилитация на ул.„Тича”. Предстои благоустрояване на парка до „ДКЦ I“ за 666 718 лв. Благоустрояване на района около кръстовището на ул.„Станционна” и бул.„Симеон Велики” за 1,292 млн.лв. Изграждане и рехабилитация на пешеходни алеи и тротоар по ул.”Съединение“ от Пенсионерски клуб 7 до Съдебната палата за 647 656 лв.

Ще бъде подобрена образователната среда - в 4 училища ще се инвестират над 13 млн.лв. Проектът включва цялостно обновяване на СУ „Васил Левски”, СУ„Трайко Симеонов”, НУ„Илия Рашков Блъсков”, СУ „Панайот Волов”.

Общински предприятия

Създадено е ОП “Чистота”, което пое управлението на Регионалното депо за неопасни отпадъци, постепенно поема дейностите по сметопочистване, сметосъбиране и извозване. Част от общинските предприятия бяха преструктурирани за по-голяма оперативност при възлагане и изпълнение на дейностите.

ОП„Строителство и благоустройство“ пое изцяло строително-ремонтните работи по общински обекти. ОП „Паркове и обредна дейност“ изпълнява озеленяване, поддържане на зелени площи, спортни съоръжения и детски площадки. В предмета на ОП„Общински жилища и имоти“ са управление на общински жилища, търговска експлоатация на паркинги, гаражи, организиране на базари и управление на спортни имоти. 600 000 лв. повече приходи са реализирани от предприятията за 9-те месеца на годината спрямо предходната.

Образование, култура и спорт

Устойчивото финансиране на образователната система е било основен приоритет за годината. Имало е недостиг от 840 хил. лв. за заплати на педагогическия персонал, но в момента общината няма нито лев недостиг и не се налага дофинансиране на системата от местни приходи. Всички детски заведения са газифицирани, без една градина, за която има проект.

За първи път от 15 г. са вложени 54 000 лв. за поддръжка на читалищата по селата. С 57 000 лв. от фонд "Култура" са финансирани 43 проекта на местни творци. Приключили са довършителните дейности по къщите от Възрожденския комплекс на Шумен. 2017 г. е била рекордна по спечелени награди от ансамбли, художествени формации и спортисти от Шумен. В следващата година ще се наблегне на ремонти на спортната база за ежедневни тренировки.

Добра социална политика

Общината успешно реализира проекти в помощ на деца, социално слаби и хора в неравностойно положение. Тази година приключват два, но те ще бъдат удължени - „Подкрепа за независим живот“, в който са обхванати 487 потребители, 45 лични асистенти и 40 домашни помощници и „Топъл обяд", по който се осигурява храна за 120 души. Ще се разшири и капацитетът на социалния патронаж, който сега обхваща 320 души.

Подробен отчет на кметския екип на Шумен - ВИЖТЕ ТУК

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България