Кметът на Шумен отчете 11 месеца управление и прие съвети от граждани

Кметът на Шумен Любомир Христов се срещна с граждани и представи какво е заварил и свършил неговия екип през последните 11 месеца управление. В навечерието на Деня на българската община го посрещнаха шуменци в Пенсионерски клуб N4.

Градоначалникът припомни, че е наследил близо 25 млн. лв. задължения, недовършени и лошо изпълнени европроекти. "Имаше опасност да загубим и 26 милиона по програма "Региони в растеж", нямаше издадено нито едно разрешително за строеж. Общината трябваше да плати 4 млн. лв. непризнати разходи по Водния цикъл, а ако не бяхме фазирали проекта за Пречиствателна станция за отпадъчни води, щяхме да загубим 49 млн. лв. Нямаше и нито един подготвен блок за саниране по Националната програма", отчете Христов. Оповести и че се наложило общината да плати близо 300 000 лв. по изгубени стари дела.

Най-важните задачи пред новия кметски екип са били доизграждането на Пречиствателната станция за отпадъчни води /открита в събота б. а./, подготовката за изграждане на Пречиствателна станция за питейни води, за многофункционална спортна зала, поетапното възстановяване на уличното и парковото осветление, обезопасяването на алеи, паркове, подрязване на опасните дървета. Вече е факт и преструктуриране на общинските предприятия, създава се ново предприятие по чистотата, за да се намалят разходите за тази дейност. Христов припомни, че към 5,7 млн. лв. е плащала общината годишно на предишния концесионер по сметосъбиране. В момента наетите две фирми вършат дейността за 2,2 млн. лв., докато общината я поеме изцяло.

Прави впечатление, че наистина се работи за града, споделиха участници в срещата. Те поставиха и въпроси пред общинската администрация за сметосъбирането - недостиг на казани и трудно обслужване на някои от съдовете. Шуменци настояха да се ограничи движението и паркирането на автомобили в центъра на града, да се завиши контролът към велосипедистите по пешеходната алея и в Градската градина, както и да се регулира движението на пл. “Кристал”, за да няма задръствания.

Хората поискаха повече средства за маркировка и ремонт на улици, тротоари и по-добра организация на зимното почистване. Според тях и шуменци трябва да се ангажират по-активно с обществено-полезни дейности и да бъдат по-отговорни за опазване на общинската собственост.

"И аз искам да има асфалтирани и осветени улици, хубави тротоари, градът ни да бъде по-чист, но за съжаление средствата, с които разполагаме тази година, са ограничени. При подготовката на бюджетите за следващите години предвиждаме повече пари за ремонти и благоустрояване. За асфалтиране на част от улиците в кварталите и за подновяване на тротоари и осветление общината ще получи и европейски средства по програма “Региони в растеж”", каза Христов. За контейнерите за смет поясни, че са временно поставени. До 1 г. общинското предприятие ще поеме част от работата, а в последствие и цялото почистване. Тогава общината ще закупи нови съдове, които ще бъдат по-удобни.

В Шумен ще бъде създадена „синя зона“, ще се повиши и контрола спрямо велосипедистите по пешеходната част, обеща кметът.

От зам.-кметът по социални дейности д-р Светлана Маркова пенсионерите поискаха да бъде променен режимът за работа на клубовете, така че да са отворени и в почивните дни. До седмица се очаква клубовете да направят още предложения за подобряване на дейността си и те ще бъдат обсъдени в общинските комисии.

Снимки Община Шумен

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони