Кметът на Шумен посрещна педагози от шест държави

Кметът на Шумен Любомир Христов се срещна в понеделник с учители, директори на учебни заведения и представители на различни образователни институции от Германия, Италия, Литва, Словения и Турция. Педагозите са участници в международния проект „АВС“ по програма „Еразъм+“, а поводът за посещението им в града е обучение по проекта.

По време на петдневния си престой в града всеки от гостите ще представи иновативни практики, нови методи и техники за развиване на основни умения у децата. Сред основните цели на проекта е да се задържат малчуганите в детските градини и училищата, както и да се увеличи качеството на образование в ранна детска възраст, чрез новаторски методи. Координатор на международния проект „АВС“ в Шумен е Надежда Минчева, директор на детска градина „Светулка“. Проектът ще се реализира в рамките на две учебни години до август 2020 г.

Кметът Христов увери педагозите, че образованието е приоритет и една от най-важните задачи за общинското управление. Той обясни, че един от проблемите е намаляващият рой деца, както в Шумен, така и в други градове на страната. По думите на градоначалника започналото развитие на икономиката в града ще бъде фактор, който ще задържи младите семейства и така ще има повече деца в детските градини и училищата.

Зам.-кметът по образование Найден Косев припомни, че през следващата година отбелязваме 130 години от създаването в Шумен на една от първите забавачки в страната.

„С това нашият град доказва, че е една от люлките на предучилищното образование в България и добрите традиции от миналото се пазят и до днес“, допълни Косев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони