Кметът на Шумен със санкции за 2 см сняг

Снимка: Николай Николов

Линейка бутна катастрофирала кола

Кметът на Шумен Любомир Христов ще санкционира снегопочистващите фирми, заради ненавременното почистване на уличната мрежа в града. Той е извикал представители на "Зимно поддържане" ДЗЗД, "Екомакс"ООД и "РТК"ООД и е бил категоричен, че ще наложи финансови глоби, съобщиха от кмеството. Улиците на Шумен бяха заледени в понеделник, автомобили закъсваха, пешеходци трудно се движеха, въпреки че снегът е бил към 2 см.

Минути след 8,30 часа линейка, извикана да помогне на пострадал в катастрофа на ул."Дедеагач"26, се блъснала в последния аварирал автомобил. Медицинската кола изведнъж станала неуправляема, след като вътре бил и пациентът, щетите не са големи, но се е наложило пращане на втора линейка, каза д-р Илиян Илиев, шеф на Центъра за спешна медицинска помощ. Съставен е акт от полицаите, но ще бъде обжалван, причината е в непочистени улици, негодувал шофьорът на линейката.

На среща с почистващите фирми градоначалникът Христов е питал: "Защо колите не са излезли рано в понеделник? Обикалям от 6 часа сутринта и не видях нито една машина. От петък съм ви изпратил писмо, с което напомням, че се очакват големи разлики в дневните и нощните температури на 13-ти, 14-ти и 15-ти януари и има вероятност за заледявания. В същото писмо поисках да организирате дежурства и обходи за преценка на ситуацията, да приведете в готовност машините и да започнете почистването на улиците при необходимост. Защо това не се случи?“.

По думите на Асен Тодоров от обединение „Зимно поддържане” ДЗЗД, които имат задължението да чистят малките улички в града, 6 от 10-те машини, с които разполагат, са извън строя. Валентин Велев от фирма „Екомакс“ ООД, която почиства северната част на града, признал, че са подценили ситуацията и не са преценили, че въпреки малката снежна покривка ще се получи заледяване. Закъсняли машините и на другата фирма РТК ООД. „Всички улици, които са в нашия район – южно от булевард „Симеон Велики“ вече са обработен по веднъж, каза Атанас Кулев от фирмата.

"Трябваше да тръгнете от 4 часа сутринта и да напръскате. Затова ще санкционирам и трите фирми. Започваме с 2 см. сняг и не можем да се справим", категоричен бил кметът. Христов обърнал внимание също и на общинските предприятия „Чистота“, и „Строителство и благоустройство“, които имат отговорности по почистване на улиците и също не са си свършили добре работата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България