Кметът Фандъкова посети намясто образувалото се свлачище в Банкя

Кметът на София Йорданка Фандъкова посети намясто образувалото се свлачище в Банкя и разговаря с проф. д-р инж. Георги Франгов от ВСУ „Любен Каравелов“ и кмета на район "Банкя" Рангел Марков, с които уточниха предприетите действия, съобщиха от Столична община. На срещата присъства и директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ Красимир Димитров.

Кметът Фандъкова изиска екипите да работят бързо и в добра координация. До седмица екипът, ръководен от проф. Франгов, който е хидрогеолог, трябва да направи предписания за извършване на аварийно-укрепителни действия с цел стабилизиране на свлачищния процес. На базата на тези предписания ще бъдат предприети укрепителни дейности. Успоредно с това в рамките на около един месец ще бъдат направени хидрогеоложки и лабораторни проучвания, с които ще се установи какво е необходимо за проект за трайно укрепване.

Според проф. Франгов най-вероятна причина за свлачището са подпочвени и повърхностни води, както и неправилни зауствания.

Кметът Фандъкова поиска „Софийска вода“ да започне видеозаснемане и лабораторни изследвания на ВиК мрежата в района на свлачището.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България