Кметът Фандъкова се срещна с изследователи от JRS

Учени от Съвместния изследователски център на Европейската комисия (JRS) са на работно посещение в София, в рамките на партньорството на Столична община в европейския проект, насочен към предприемане на общи мерки и споделяне на добри практики за подобряване качеството на въздуха – FAIRMODE, съобщиха от Столична община. СО се присъедини към проекта през месец юли 2018 г. и така стана 11-ят партньор в международната инициатива заедно с градове като Милано, Стокхолм, Хелзинки и Дъблин.

„Участието в проекта е важно за София по три причини. От една стана, ние търсим практическа полза за града ни. Готови сме да приложим всички мерки, които биха били ефективни за подобряване качеството на въздуха. На второ място, за нас е важно да бъдем участник в международната мрежа FAIRMODE, където да можем да черпим опит от нашите партньори. За Столична община е важно да напредва бързо в подобряване на качеството на въздуха, въпреки че доста от сериозните мерки са трудни за бърза реализация, защото изискват средства. И на трето място – за нас е важно да бъдем полезни на изследователите на JRS и да участваме пълноценно както в проучванията, така и в пилотните инициативи“. Това подчерта кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на работна среща с учени от Изследователския център. Тя акцентира върху направеното до момента за по-чист въздух в София и подчерта почти цялостната промяна на градския транспорт като една от значимите мерки, насочени към понижаване на трафика и подобряване качеството на въздуха. Фандъкова припомни, че Столична община очаква европейско финансиране по Оперативна програма „Околна среда“ и по Програма „LIFE+“ на ЕК, което да даде възможност на общината да подпомогне значителен брой домакинства за подмяна на отоплителните им уреди и преминаване към екологично отопление. „Благодарение на тези две програми очакваме да можем да подкрепим близо 20 000 домакинства за безплатна подмяна на отоплителните им уреди. Надявам се гражданите да откликнат на поканата ни и да се включат активно, заявявайки желанието си да получат безплатна замяна на старите си печки“ – подчерта още кметът.

В рамките на срещата Фандъкова покани изследователите нa JRC за активно участие в предстоящата II международна конференция, посветена на качеството на въздуха – SOFAIR, която ще се проведе през пролетта на 2019 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България