Кмет и общинар финансират ферма на безработни

Кметът на община Вълчедръм Иван Барзин и шефът на Общинския съвет Альоша Минин дадоха 1200 лева лични средства, за да помогнат на безработни да направят зеленчукова градина. Вече три години мъже и жени без работа в крайдунавското село Долни Цибър обработват с помощта на дарители запустели парцели и произвеждат зеленчуци за бедните в селото.

15През 2015 г. жителите на Долни Цибър, които са роми, се вдигнаха на протести срещу отпускането на дребни социални помощи от държавата срещу 4 часа метене на улици. „Не искаме подаяния и безмислен труд, а истинска работа, с която да изхранваме децата си!”, заявиха те. Държавата обаче не ги чу и тогава с подкрепата на община Вълчедръм и дарители ромите засадиха над 60 дка домати, картофи и краставици, с които преживяха зимата.

13Миналата година. комуната отново произведе тонове продукция в собствената си градина и я раздаде в селото, на училището и детската градина. „Тази пролет потърсихме пак помощ от правителството и от Министерството на труда и социалната политика ни обещаха, че ще отпуснат по временни програми работни места за зеленчукопроизводители.

Времето обаче не чака, затова 42 жени вече започнаха работа. Кметът Барзин и шефът на съвета Минин дадоха 1200 лева за семена, помогнаха и с техника, за да прекопаем и засадим!”, сподели кметът на Цибър Камен Димитров. Зеленчуковата градина на бедните в крайдунавското село ще бъде пилотен проект за създаване на заетост и прехрана и за други безработни в страната, заявили от МТСП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България