Кмет и синдикат ще си сътрудничат за запазване на енергийния комплекс "Марица изток"

Споразумение за сътрудничество подписаха Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров и Галина Кирчева, регионален координатор на КНСБ. Целта е да постигане на конкретни резултати в интерес на старозагорската общественост. Двете страни ще работят съвместно и за запазването на комплекса „Марица изток“. „Трябва да положим максимални усилия комплексът да работи възможно най-дълго на пълен капацитет, защото друга алтернатива държавата няма“ - каза Живко Тодоров. Той е провел срещи в Европейския парламент с Юнус Омаржи, председател на Комисията по регионално развитие, както и с евродепутати от Румъния и Полша.

Заедно с българския евродепутат Андрей Новаков са стартирали инициатива за защита на комплекса на регионално равнище. Ще се осъществят връзки с други засегнати региони от Полша, Румъния и Германия за обща платформа. „Не сме против екологията, но всичко трябва да става с последователни стъпки и ясна стратегия. Ще се борим и за създаване на Фонд за подкрепа на регионите“ - категоричен е кметът на Стара Загора.

По искане на КНСБ и КТ "Подкрепа", на 24 септември в "Мини Марица-изток" ЕАД ще се проведе среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и евродепутати. Ще бъде обсъдено създаването на работни групи и изработване на стратегия. Обсъжда се и идеята за среща в Брюксел с представители на Полша, която също ползва въглищата като ресурс. „Няма друга опция за България за комплекса „Марица изток“, трябва ние да инициираме, да търсим подкрепа от всички политически групи. Трябва да има диференциран подход към различните държави. Европа не е еднаква в регионите“ - обясни Живко Тодоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България