Кмет свърши работата на държавата, освети участък от републикански път, за да няма пострадали

АПИ отрича да има задължение за лампи

Кметът на община Белица Радослав Ревански /ДПС/ не дочака държавните институции да си свършат работата и да осветят участък от републиканската пътна мрежа, за да се намалят произшествията и сам се захвана да реши проблема. Той успя да задели средства от бюджета и изгради осветление върху участък, който минава през населено място от общината, заведения, автобусни спирки.

Досега там нямаше осветление поради което профучаващите автомобили често блъскаха пешеходци. А в този район най-много пресичат ученици, които тичат за автобусна спирка. Хората десетки пъти са сигнализирали, че искат районът от участъка на пътя да бъде осветен.

"Не мога да чакам и да рискувам живота на хората, след като държавата бездейства. Така изпълних и обещанието си пред гражданите, живеещи в непосредствена близост до пътния участък и жителите на общината. По този път, който години наред създаваше проблеми и предизвикваше катастрофи, най-после хората ще могат да се движат спокойно и без риск за живота си", коментира кметът Ревански.

От АПИ светкавично реагираха на думите на кмета, че държавата не си е свършила работа и обясниха:

"Уличното осветление по път II-84 Велинград – Якоруда - Разлог е в урбанизирана територия и в имоти общинска собственост. Съгласно чл. 30, ал. 4 от Закона за пътищата „изграждането, ремонтът и поддържането на подземните съоръжения, тротоарите, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване по републиканските пътища в границите на урбанизираните територии се организират от съответната община."

Кметът Ревански обаче спори с АПИ и казва: Това не е урбанизирана територия, така че не приемам АПИ да се оправдава и прехвърля проблема на общината. По този повод дори съм занимавал Народното събрание, писал съм писма. Не е задължение на общината да освети пътя, който в тази си част не е урбанизиран, а е част от републиканската мрежа.

Кой крив, кой прав, не се знае, важното е, че пътят е вече обезопасен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България