КНДР е съгласна да преговаря със САЩ за ядрената си програма, но само ако Русия участва в разговорите 

Северна Корея е съгласна да преговаря със САЩ за ядрената си програма, но само ако Русия също вземе участие в разговорите, пише американското издание Washington Examiner, като се позовава на думите, изказани от руски депутат.

„Северна Корея е готова да води преговори със САЩ, но с участието на Русия като трета страна“, заяви пред руска държавна медия депутатът Виталий Пашин, след като се завърна от пътуване до Корейския полуостров.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и неговият екип отказват да разгледат възможността за евентуални разговори със Северна Корея, докато режимът на Ким Чен-ун не спре изпитанията на балистични ракети и не се съгласи, че преговорите ще завършат с ядрено разоръжаване на страната. Севернокорейците се противопоставят категорично на подобен вариант и дори проведоха поредно изпитание на междуконтинентална балистична ракета, имаща достатъчен обсег, за да достигне всяка точка в САЩ.

„Севернокорейското ръководство отбеляза, че Пхенян е постоянна мишена на външна агресия от страна на САЩ“, споделя Пашин. „Според представителите на Северна Корея, те са съсредоточени в това, да демонстрират способността си да дадат адекватен отговор на евентуална американска агресия и особено фактът, че имат достатъчен обсег, за да достигнат всяка точка от територията на Съединените американски щати. Това е първото ракетно изпитание на Северна Корея, след проведеното на 15 септември. Пхенян се въздържаше от военни провокации в продължение на 75 дни, очаквайки САЩ да направят реципрочни стъпки, но вместо да тръгне към компромис, Вашингтон организира мащабни военни учения“.

Това е точно повторение на думите на руския външен министър Сергей Лавров, обвинил САЩ, че използват военните маневри като „примамка“ за Северна Корея да продължи да развива ядрената си програма. Лавров е на мнение, че администрацията на Тръмп, особено посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли, търси повод за инвазия в Северна Корея.

„Ако някой е толкова нетърпелив да използва сила, за да разгроми Северна Корея, както личи от думите на пратеникът на САЩ в ООН (каква кръвожадна тирада беше това), вярвам, че това е голяма грешка и опит за игра с огъня“, заяви Лавров в петък. „Ние ще направим всичко по силите си, за да не допуснем това да се случи и да осигурим разрешаването на проблема, единствено чрез използване на политически и дипломатически средства“.

Изданието припомня предупреждението на Ники Хейли към Съвета сигурност на ООН, че продължаващата агресия на Северна Корея увеличава вероятността от избухването на военен конфликт. „Ние никога не сме искали война със Северна Корея и днес също не я искаме. Ако войната се случи, то ще е заради продължаващите агресивни действия, подобни на това, на което станахме свидетели вчера“, подчерта тя. „Ако има война, не се съмнявайте, че севернокорейският режим ще бъде напълно унищожен“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия