КНДР ще къса всички връзки със света

Лидерът на КНДР Ким Чен Ун

Властите в Северна Корея обявиха че страната вече по никакъв начин не се чувства ангажирана към ангажиментите си за замразяване на ядрената си програма и обвиниха САЩ в провал на намеренията им за започването на нови преговори до края на изминалата година, както и в прилагането на “брутални и нехуманни санкции” срещу народа на страната, предаде Ройтерс.

Изявлението идва в контекста на изтичането на крайния срок, който Пхенян даде на Вашингтон да започнат нови преговори за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров до края на декември и противоречи на становището на американския главен преговарящ Робърт О`Брайън, според когото каналите за комуникация стоят отворени. Ройтерс цитира изявление на консула в мисията на КНДР в Женева, Жу Йонг Сол, според когото страната е въвела мораториум върху опитите с ядрени оръжия и балистични ракети, “за да спечели доверието на САЩ”.

Успоредно на това американската страна е провела десетки съвместни военни учения с Южна Корея и е подновила санкциите срещу режима, припомня Сол. Дипломатът също така обвини САЩ в “най-бруталните и нехуманни” мерки предприети срещу КНДР в света. Изявлението на Жу Сол не съдържа подробности за конкретните намерения на Пхенян.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят