КНСБ: В социалната сфера са зад ръба на мизерията

Има няколко кризисни системи, където положението е нетърпимо. Едната е в сферата на социалните услуги. Във всички домове за стари хора, хора с увреждания работят около 15 500 души, които са на ръба, зад ръба на мизерията-както по отношение на заплащане, така и по отношение на условията на работа. Това посочи във Варна председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Според него и парите за пациентите са крайно недостатъчни, няма средства за храна и материали. Това е единият сектор, в който трябва да има поне 25 % увеличение на стандартите, смята синдикалният лидер.

Според него другият сектор е образованието, като новият закон, приет преди две седмици, не е материално обезпечен. За 2017 г. трябват поне около 250-300 млн. лева допълнително за сектора, за да функционира така, както е заложено в закона, каза Димитров.

Добрата новина според него е, че държавата има възможности. Това са тези около 2 млрд. лева, заложени в бюджета за евентуална подкрепа на банковата система, за която се оказа , че не са нужни. Тук въпросът е дали ще стане това, което каза финансовият министър, че ще погасява дълг с тях, което не е задължително, или поне част от тези средства могат да бъдат ориентирани към тези  сфери, за които ние смятаме,че положението е драматично, каза още председателят на КНСБ.

Според него трябва да се заложи макрорамка на бюджет 2017, която да позволи малко по-големи разходи, без да се увеличава дефицитът, или да се харчи на поразия, но трябва да се подкрепят тези сфери.

Според КНСБ тази есен е решаваща за реалния сектор-да се види ясно отношение за увеличаване на доходите, за да може кадрите да бъдат запазени. Ако не видим поне 10-15 % увеличение на доходите в края на годината или поне от януари, всички сме наясно, че кадри няма да има, каза Димитров. През септември-октомври КНСБ предприема интензивни преговори с работодателите в тази посока.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България