КНСБ: Една пета от икономиката е в сивия сектор

80% от автосервизите у нас работят на черно и застрашават животи, предупредиха от синдиката

Около 21 процента от българската икономика все още са в "сивия" сектор, или това са близо 23 млрд. лева годишно. Това каза във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

80 на сто от автосервизите у нас работят на черно с 90 % недеклариран труд. 1 монтьор в нелегален автосервиз взема 4000-5000 лв. месечно, а в легалните -заплащането е наполовина. Данните изнесе Емил Гърменов, председател на УС на Камарата на автосервизите.

На "светло" работят у нас 35 000 автосервиза, а 3-4 пъти повече са в "сивия" сектор. Те не дават гаранция за ремонта на автомобилите и застрашават живота на пътниците в тях.

Затова КНСБ започна кампанията "Сивото убива", като ще бъдат проведени 27 информационни инициативи в цялата страна, каза синдикалният лидер. Според него недекларираният труд у нас е близо 16% при средно равнище за ЕС около 11.6 на сто. В сектора на селското стопанство всики втори работи без договор, а в строителството делът на "сивата" икономика е близо 40 на сто. 80 на сто от сезонните работници се наемат без трудов договор.

Над 50 000 лв. по-малко пари от пенсия ще получи за 22 години работник, който е осигуряван на минимална работна заплата, а останалата част например до 1000 лв. работодателят му плаща под масата, показват още данните на КНСБ. Пуснато е вече ново мобилно приложение, което дава възможност да се подават сигнали срещу некоректни практики във фирмите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика