КНСБ иска среща с Цацаров заради работодатели, укриващи осигуровки

КНСБ ще иска среща с главния прокурор, заради работодатели, които укриват осигуровки. Това обяви президентът на КНСБ, Пламен Димитров, пред синдикален форум на текстилната индустрия и леката промишленост.

"От поне година е криминализирано умишленото укриване на осигуровки, крайно време е някой работодател да понесе отговорността, че лишава от права работниците си", посочи Димитров.

Според него най-големият проблем, не само на леката промишленост, а и на бизнеса като цяло е сивата икономика.

С решението да дадем работодатели на прокуратурата не искаме да пречим на бизнеса, а да му помагаме. Нелоялната конкуренция, която укрива заплати и осигуровки, пречи на коректните фирми, обяви Пламен Димитров.

Увеличават се смъртните случаи на работници, пострадали заради неопитност, обяви пред форума директорът на ГИТ Румяна Михайлова. Причината е в недостига на работна ръка и недостатъчните средства за обучение, посочи Михайлова.

На форума бяха представени данни, според които за първи път износът на текстил е достигнал 2 млрд. лв. - рекорд от началото на прехода.

Въпреки всичко, едно от слабите места в момента в браншае текучеството, нискоквалифицираната работна сила. Преобладава работата на ишлеме – в 91% от предприятията. Чистата средна заплата е 600 лева, посочиха от сектора. За сравнение в Румъния средната заплата на работник в текстилно предприятие е 559 евро, а в Унгария – 663 евро.

Според работодателите най-големият проблем на сектора е работната ръка и затова държавата трябва спешно да напише закон за дуалното обучение, което да позволи работата и обучението да вървят ръка за ръка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика