КНСБ и ИПИ: Заплатите в бюджетната сфера не трябва да се вдигат на калпак

Снимка: Архив

Увеличението на доходите няма алтернатива поради една основна причина – демографската катастрофа, в която е България. Това заяви по БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров относно заявеното от премиера и финансовия министър, че бюджетът позволява от 1 януари всички в бюджетната сфера да получат 10% увеличение на заплатите.

Димитров посочи, че през последните 3 години частният сектор устойчиво увеличава заплатите, като в някои сектори увеличението достига 20-25%. Той припомни анонса им преди заложените увеличения на енергоносителите: „През 2018 г. заплатите вървят нагоре и ще стигнат около 10-12% увеличение на средната работна заплата, като по-голям дял ще има частният сектор в това увеличение. За следващата година нашите искания бяха поне 15% номинално средно увеличение, което в някои сектори прави 20-25“.

Президентът на КНСБ съобщи, че са поискали среща при премиера.

„Допълнителният ресурс според мен можеше да бъде по-голям и тази година предвид макрорамката и очакваните изпълнения на разходите. Увеличението с 10% средно са някъде към 800-900 млн. Това е извън увеличението, договорено за средното образование. Така разчитам аз думите на финансовия министър, които трябва да бъдат потвърдени. Ако това е така, всъщност говорим за допълнителен около 1 млрд. догодина в бюджетните системи, най-вече в образованието. За останалите системи – как, колко и на кого е много важно, защото средно 10% не значи 10% на калпак – ние няма да се съгласим да бъде така. Трябва да има приоритети и те трябва да бъдат заложени и договорени, както и публично оповестени – в кои агенции и бюджетни системи би трябвало да бъдат дадени по-големи увеличения“, обясни Пламен Димитров.

Според икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков обещаното от премиера увеличение на заплатите в бюджетната сфера не е изненада, но то не бива да е "на калпак".

„Това, което мен ме притеснява, е това увеличение на всички заплати на калпак. Това по никакъв начин не е обосновано. Това, което не се случва, е, че не се говори за някаква сериозна административна реформа, а има възможности за оптимизация. Трябва да има оптимизация на тези разходи, за да може хората, които работят вътре, наистина да получават адекватни доходи. В момента цялата работа е разпределена върху ненужно голям брой хора и естествено средната заплата за всички е ниска“, коментира Стайков.

По думите му не може да се говори за сериозен спад на заетите щатни бройки в администрацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси