КНСБ и КТ „Подкрепа“ обмислят обща стачка заради болничните

Синдикалните лидери Пламен Димитров и Димитър Манолов.

Националните стачни комитети на КНСБ и Конфедерация на труда „Подкрепа“ ще проведат днес съвместно заседание. На него ще бъдат обсъдени бъдещите съвместни действия на двата синдиката относно предложението на управляващата коалиция първият ден от болничните да не се плаща от работодателите от 1 януари 2020 г. и да остава за сметка на работещите.

Очаква се двата синдиката да заявят готовност за обща стачка в края на месеца, ако управляващите не оттеглят предложението си за болничните.

От „Подкрепа“ още в края на миналата седмица обявиха намерението си да напуснат тристранния съвет, както и готовност за национален протест.

Снощи от КНСБ разпространиха своя позиция, в която настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов и спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Текстът на позиията гласи:

"Конфедерацията на независимите синдикати в България, обединяваща стотици хиляди синдикални членове, изразява своето несъгласие с направеното предложение на Коалиционния съвет на управляващите от 14.11.2019 г. – първият ден от обезщетението за временната нетрудоспособност (болничните) да не се плаща от работодателите, а да остава за сметка на работещите, считано от 1 януари 2020 г.

Обявеното намерение за конфискация на първия ден от болничните предизвика бурно обществено недоволство сред всички работещи българи. Немалка част от политическите партии, както от управляващата коалиция, така и извън нея, и работодателски организации също изразиха несъгласие и се разграничиха от предложението.

1. КНСБ е против отнемането на социално-осигурителни права, финансирани от вноски на работещите и работодателите.

2. С едностранни и необмислени решения проблемът с издаването на фалшиви болнични няма да бъде решен. Необходима е комплексна експертна оценка и включване на всички контролни и правоохранителни органи за отстраняването му.

3. Мярката ще санкционира мнозинството коректни работници, специалисти и служители заради една малка част злоупотребяващи.

4. Създава се несигурност и недоверие сред работещите българи в осигурителната система, която би трябвало да подкрепи правоимащите при възникнала временна нетрудоспособност, за който риск те се осигуряват и имат права.

5. Твърдението на някои работодателски организации, че между 1/3 и 2/3 от болничните листове, които са с продължителност до 3 дни, са фалшиви, защото работещите ги използват за удължаване на почивките преди или след празнични дни или за извършване на лична и селскостопанска дейност, не са основателни. Статистиката на НОИ показва, че за 2018 г. болничните листове с продължителност до 3 дни, които се плащат само от работодателите, се равняват на 55 хил. дни (0,31%) от общо изплатени в страната 18 млн. дни. Най-голям принос - приблизително 58,5 % от общото нарастване на изплатените дни за последните 5 г., имат болничните с продължителност от 15 до 30 календарни дни, следвани от тези между 8 и 14 дни - 19,7%.

6. Взетото по този начин решение на коалиционния съвет на управляващите заобикаля по груб начин законово регламентирания тристранен диалог, чрез който трябва да се решават всички социално-икономически въпроси.

КНСБ настоява за незабавна среща с министър-председателя Бойко Борисов и спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество с негово участие.

Ако през следващите дни не бъде оттеглено заявеното намерение, заедно с колегите от КТ „Подкрепа“ ще инициираме серия от национални протестни действия."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България