КНСБ предупреждава за възможен скок на цените на стоките и услугите

България трябва да вземе категорична и по-твърда позиция в Брюксел по отношение на политиката за парниковите емисии, тъй като страната ни не е сериозен замърсител. Смятаме, че е дошло времето за радикални стъпки, за да защитим националната сигурност. Това заяви по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество президентът на КНСБ Пламен Димитров, на който обсъдиха резките промени в цената на енергията за индустрията, която се търгува Българската независима енергийна борса, предаде Канал 3.

Пламен Димитров съобщи, че синдикатът излиза със специална декларация с предложения, в която се настоява държавата да бъде по-активна в защита както цените, така и правата на миньорите.

В документа едно от предложенията е да се преразгледа добавката "Задължение към обществото", която формира битовите ни сметки. Друго предложение е дългосрочните договори с производителите да се сключват на енергийната борса. Лидерът на КНСБ припомни и за шоковите цени на енергията на Борсата в края на миналата година. Пламен Димитров е убеден, че драстичните и необясними разлики в цените на Борсата ще доведат и до негативно влияние върху цената за бита, а оттам и до скок в цената на стоките и услугите.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България, пък изрази позиция, че на Борсата цената е неконкурентна за българската индустрия за сметка на фирмите от съседните страни в региона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес