„Ковид-19“ най-опасен за възрастни и болни

Санитарни служители дезинфекцират жилищен район в китайския град Бочжоу.

Изводите са от мащабно проучване на над 44 000 случая

Мъжете са по-изложени на риск от смърт от вируса

Заразата погуби главен лекар на болница в Ухан

Китайският коронавирус, получил официалното название “Ковид-19”, е най-опасен за хронично болните хора, възрастните и медицинския персонал. Той е най-смъртоносен за хората над 80-годишна възраст, като при мъжете рискът от фатален изход е по-висок, отколкото при жените.

Това показват данни от най-мащабното досега проучване на заразата, съобщава Би Би Си.

То е извършено от специалисти от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, като изследването е обхванало подробна информация за 44 672 потвърдени случая в Китай.

Анализът на данните показва, че над 80% от случаите на “Ковид-19” са били леки, 13,8% са класифицирани като тежки, а 4,7% като критични.

Общата смъртност от вируса е 2,3%, като най-висока (2,9%) тя е в провинция Хубей, откъдето тръгна заразата в края на миналата година, а в останалата част на страната е 0,4%.

Най-високите нива на смъртност са при хора на 80 и повече години - 14,8%. До 39-годишна възраст смъртността е ниска - 0,2%, а при децата до 9 години не е имало смъртни случаи.

Изследването показва още, че мъжете са по-изложени на риск от смърт - (2,8%), отколкото жените (1,7%).

Проучването установило и кои заболявания представляват по-голям риск от зараза с “Ковид-19”. На първо място това са сърдечно-съдовите болести, следвани от диабет, хронични респираторни проблеми и хипертония.

Анализът освен това допуска, че регистрираната тенденция на спад на заболеваемостта вероятно е следствие от предприетите от властите мерки.

По последни данни на Китай, публикувани вчера, заразените с коронавируса са 72 466, починалите - 1868, а над 12 000 души са излекувани.

От заразените с “Ковид-19” 3019 са здравни работници, като седмина от тях са починали. Последната жертва на вируса сред медиците е Лю Чжимин - главен лекар на болница “Учан” в град Ухан - епицентър на заразата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят