Когато децата срещнат мотивиращи писатели

Детски автори надъхват хлапета да четат и пишат книги в безплатната приключенско-образователна програма „Забавно лято, грижовна есен“

Какво означава за едно дете, израснало далеч от големия град - в места като с. Слащен, общ. Сатовча, Вълкосел и да срещнеш любим писател. Можеш да срещнеш дори непознат писател, но да се вдъхновиш да създаваш истории. Няма различни деца, има просто деца – хлапета, които мечтаят за своята приказка и за красив живот.

Ученици на възраст между 6 и 14 години се срещнаха с писателите Диана Петрова, Радостина Николова, Никола Райков, Ради Николова и създателя на инициативата”Аз чета” Александър Кръстев.

И ето, след разговори, след дискусии те сядат и пишат. Така заедно те създадоха приказка за младия футболист Рики в страната на топките, истории за цветното момиче, което излива цветове от своя вълшебен пръстен, горилата Чоно, която може да повдигне цяло училище на кутрето си, но е безпомощна срещу гъделчикане, за двама магьосници и Супер таласъмчето, за Анабел и драконът Чутурко.

Инициативата е част от програмата “Забавно лято, грижовна есен”, организирана от фондация Bcause и Читалище “Бъдеще сега 2006”, с финансовата подкрепа на най-голямата международна тютюнопроизводителна компания у нас.

“Аз чета” гостува на програмата за първа година по тези места, а целта е да се мотивира четенето сред децата.

“Беше наистина весело. Освен че създадохме история, децата правиха живи картини под формата на игра. А само като си помисля колко още хубави активности са им приготвили организаторите за тази седмица…!”, не скри вълнението си след срещата с малчуганите от Дулово авторката на “Мотовете и Елена Вундаба” – Радостина Николова.

Николова е един от авторите, които пътуват до различни населени места в тютюневите региони в страната. В рамките на два часа те създават заедно истории, разговарят за любимите книги на децата и за нуждата от четенето.

Досега в подобни срещи се включиха Никола Райков и Диана Петрова. Ради Николова се срещна с децата в с. Слащен, общ. Сатовча, а във Вълкосел децата се срещнаха с именития писател Никола Райков. Освен проведения традиционен разговор за книгите на гостуващия автор, посещението на Райков включваше и един много важен елемент – възможността учениците сами да измислят и развият в екип собствена история за супергерои.

“Създаването на историята беше доста динамично изживяване. По-активните деца бързаха да казват своите предложения, но съм сигурен, че с времето ще изградят онзи нужен навик да слушат и оценяват предложенията на другите. Момчетата като цяло бяха доста по-активни, момичетата по-свити, но пък измислиха танц със собствена хореография”, сподели впечатленията си Никола Райков.

За трета поредна година Народно читалище “Бъдеще сега 2006” организира, подготвя и провежда Приключенско-образователната академия в рамките на проекта “Забавно лято, грижовна есен”. Името на академията през 2017 г. е “Супер-герои във ваканция”.

В рамките на по-малко от месец, от общо трите месеца, в които се провеждат заниманията, са реализирани над 11 детски инициативи, в резултат на които са почистени 3 двора на училища, 2 местни парка, 1 фонтан, 2 близки горски площи, повишена е информираността за последствията от замърсяването на природата чрез 2 театъра, 3 прожекции на филми, много плакати.

Децата сами се включиха в боядисването и лакирането на 2 пързалки, 3 люлки, 4 пейки. Малките супергерои засадиха 20 лехи с цветя, проведоха един спортен фестивал.

“Супергероите в действие” организираха, планираха и заснеха един филм за супер-героите, които спасяват селото си, чистейки го, поправяйки всичко счупено, засаждайки цветя и забавлявайки се.

Едно от направленията на програмата “Забавно лято, грижовна есен” цели да бъдат създадени възможности за децата от различни възрастови групи от тези региони да подобрят способностите и мотивацията си за учене, да придобият умения и познания чрез участие в образователни и забавни дейности през лятото.

Прочетете цялата история за Анабел и Чутурко, създадена от децата от Дулово и разказана от Радостина Николова:

Приказка за

Анабел и Чутурко

Имало едно бедно момиче Анабел, което живеело с баба си и дядо си. Били щастливи. Случило се така обаче, че възрастните хора се разболели и им трябвали пари за лечение. Тогава Анабел решила да отиде да открадне златото, което злият огнедишащ дракон Чутурко пазел, дремейки в един вулкан. Отишла при него и още докато спял, нагласила голяма клетка над главата му. После натоварила няколко торби със злато, но тъкмо да си тръгне и драконът се събудил.

Разгневил се, но точно тогава Анабел дръпнала въжето, което държало клетката, и тя паднала отгоре му. После го уцелила със стреличка, напоена с приспивателно, която духнала през сламка. Изтичала до селото да извика всички мъже, които дружно сложили край на живота му.

Станало ясно, че драконът, когато убил краля и кралицата преди много, много години и се настанил в двореца, го бил преобразил на вулкан. Разтопил всичко с огън и то забълбукало в лава. Сега обаче нямало вече огън, нито дракон и дворецът се разкрил с цялата си прелест отдолу.

Тогава пък бабата и дядото признали своята тайна. Анабел не била просто обикновено бедно момиче, а дъщерята на кралското семейство, която те спасили, преди да бъдат убити.

Така добрата принцеса отново се възкачила на трона, а цялото богатство на дракона разпределила между хората.

##########

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи