Кожи от бял тигър и гепард: Бъркотията в размяната на подаръци при Тръмп

Тази статия се основава на публични документи и на такива, предоставени от федералното правителство съгласно Закона за свобода на информацията, и на интервюта с настоящи и бивши държавни служители и официалните отговори на въпросите от няколко държавни агенции. Документите включват индекс на подаръците, които г-н Тръмп и семейството му са получили в Саудитска Арабия през 2017 г., които Националният архив предостави на двама сенатори-демократи, Шелдън Уайтхаус от Роуд Айлънд и Ричард Блументал от Кънектикът.

Саудитското кралско семейство обсипа Доналд Тръмп и неговото обкръжение при първата му визита в чужбина като президент с десетки подаръци, включително три рокли от бяла кожа от тигър и гепард, и кама с дръжка, която изглеждаше да е от слонова кост.

Юристът на Белия дом установи, че притежаването на кожите и на камата най-вероятно нарушават закона за застрашените видове, но администрацията на Тръмп ги запази и не ги регистрира като подаръци, получени от чуждестранно правителство.

В последния цял ден от президентството на г-н Тръмп, Белият дом ги предаде на Администрацията за общи услуги, грешната агенция, вместо на Службата за риба и дивата природа на САЩ, която иззе тези подаръци това лято.

И каква изненада. Кожите от богатото с петрола семейство на стойност милиарди долари бяха ментета.
„Инспекторите от дивата природа и специалните агенти установиха, че платовете на роклите са боядисани, за да имитират шарките на тигър и гепард и не са направени от защитени видове“, каза Тайлър Чери, говорител на министерството на вътрешните работи, което ръководи американската служба за риба и диви животни.

Представителите на посолството на Саудитска Арабия във Вашингтон отказаха коментар.

Историята на кожите е само един пример за това как размяната на подаръци между САЩ и чуждестранните владетели е силно регулиран процес, предназначен да предпази администрациите от въпросите за неправомерност и понякога се превръща в смешна бъркотия по времето на администрацията на Тръмп.

Генералният инспектор на Държавния департамент разследва твърденията, че назначените от г-н Тръмп служители са си тръгнали с торбички с подаръци на стойност хиляди долари, предназначени за чуждестранни лидери на планираната среща на върха на G7 в Кемп Дейвид през 2020 г., която беше отменена заради пандемията на коронавирус. Чантите съдържаха десетки предмети, закупени с публични средства, включително кожени портфейли, калаени тави и мраморни кутии за дрънкулки с президентския печат или с подписите на г-н Тръмп и съпругата му Мелания Тръмп.

Генералният инспектор продължава да търси местонахождението на бутилка японско уиски с цена от $ 5 800, предадена на държавния секретар Майк Помпео, за която последния каза, че никога не я е получил и 22-каратова златна монета, предадена на друг служител на Държавния департамент.

Възниква и въпросът дали бившата втора дама, Карън Пенс, погрешно е взела 2 златни кредитни карти от премиера на Сингапур, без да ги плати.

Освен това администрацията на Тръмп така и не разкри, че Джаред Кушнер, зетят на г-н Тръмп и най-добрият съветник в Белия дом, е получил два меча и кама от саудитците, въпреки че е платил за тях $47 920, плюс още 3 други безплатни през февруари, след като напусна Белия дом.

Трябва да се признае, че по отношението на г-н Тръмп с чуждестранните подаръци, той не е начело в списъка за административните нарушения на неговите критици и няма никакви доказателства, че той или г-жа Тръмп са взели подаръци, на които не са имали право.

Но експертите по етика заявиха, че проблемите отразяват по-големи проблеми в президентството на Тръмп.
„Независимо дали става дума за безразличие, пренебрегване или кражба на големи пакети, това показва лоялното отношение към закона и надлежния процес на управление“, казва Стенли М. Бранд, адвокат по наказателно право, експерт по етика и бивш голям юрист към Камарата на представителите.

Държавният департамент отказа да коментира как администрацията на Тръмп е боравила с подаръците, но заяви, че „приема сериозно ролята си в отчитането на някои подаръци, получени от служители на правителството на САЩ“ и че „разследва съдбата на тези подаръци“, които са изчезнали и обстоятелствата, при които това е станало.

Подробности за липсващите подаръци и други разпространени проблеми с тях не са съобщени по-рано. Но изданието Politico съобщи през август, че генералният инспектор на Държавния департамент разследва около 20 вида липсващи подаръци.

82 подаръка от саудитците

Основателите на САЩ бяха загрижени, че европейското великодушие може да кооптира служителите на САЩ с пищни подаръци, че те включиха в Конституцията клауза, забраняваща на длъжностно лице да взема нещо ценно от чужденец.

През 1966 г. Конгресът приема закон, който подробно описва как един американски служител може да запази подарък с относително минимална стойност, която сега е ограничен до $415. Всички последвали промени определят подаръците като държавна собственост и създават стандартизиран процес за това как длъжностните лица трябва да се отнасят с тях.

За по-голяма прозрачност има разпоредби, които изискват от администрациите да оповестяват всяка година подаръците, които са дадени на служители на САЩ от чужденци, и тяхната прогнозна стойност. Законите не предвиждат наказателни санкции, въпреки че юридическите експерти казват, че всеки, хванат да взима държавно имущество, може да бъде изправен пред съда за кражба.

Проблемите с подаръците за администрацията на Тръмп датират от пътуването на президента през май 2017 г. в Саудитска Арабия, чиито лидери се радваха, че той е избрал кралството за първата си задгранична визита и ги прегръща след години на напрежение с администрацията на Обама. Саудитците са свикнали да дават пищни подаръци на президентите на САЩ, а г -н Тръмп и неговите помощници изглежда че получиха щедър бонус.

Държавният департамент разкри списък с 82 подаръка от саудитците за служителите от администрацията на Тръмп по време на визитата през май 2017 г. в отговор на искането по Закона за свобода на информацията, подадено малко след като г-н Тръмп се завърна у дома. Подаръците варираха от обикновени подаръци като сандали и шалове до скъпи подаръци като кожите и камите.

9 от най-скъпите подаръци - 3 кожи, 3 меча и 3 ками - бяха изпратени в звеното за подаръци на Белия дом за оценка, но тя никога не се появи в нито един от годишните документи, изисквани по закон за Държавния департамент за чуждестранни подаръци, след преглед на правителствените документи.

Едва на 19 януари 2021 г. Белият дом изпрати тези 9 подаръка в Администрацията за общи услуги, според изявление на агенцията.

След като New York Times попита това лято защо тази агенция притежава предмети, които нарушават Закона за застрашените видове, Администрацията за общи услуги алармира американската служба за риба и диви животни, която изпрати свой агент през юли да прибере кожите в склада на правителствената служба, в Спрингфийлд, Вирджиния. 

Инспекторите прегледаха предметите и установиха, че кожите са боядисани и са ментета. Дръжката на камата „изглежда евентуално има зъби или кости от някакъв вид“, но ако е от бивни на слон „е необходим допълнителен лабораторен анализ за неговото идентифициране“, казва Министерството на вътрешните работи.

Не е известно дали саудитците са били наясно с фалшивите кожи или са били измамени от доставчика, и според Брус Ридел, старши изследовател в института Брукингс и експерт по Саудитска Америка, отношението, към така наречени подаръци са много смущаващи.

„За саудитците има 2 най-важни неща - да изглеждат като глобални играчи и да бъдат богати и да показват своето богатство“, каза той. Говорителят на г -н Тръмп отказа коментар.

Изчезващи торбички с подаръци

След като назначените от Тръмп в Службата на протокола към Държавния департамент си опаковаха багажа през януари, служители от кариерата видяха как заминаващите си носят торбичките с подаръци, предназначени за чуждестранни лидери за срещата на върха на G7 предишната година, научи генералният инспектор. Чантите бяха съхранявани в голяма стая в Държавния департамент, известна като сейфа.

След като администрацията на Байдън пое управлението, служителите от кариерата започнаха да преглеждат счетоводството за чуждестранни подаръци, без служителите на Тръмп да им надничат зад рамото.

И те откриха, че липсват много торбички с подаръци, както и повече от дузина допълнителни подаръци, дадени на служителите на Тръмп. И техния брой е необичаен. Правителствените документи от администрациите на Обама и Джордж Буш не показват никакви незаписани подаръци, дадени на служители на Белия дом, членове на кабинета или членове на техните семейства.

През следващите месеци изданието Times намери многобройни подаръци, включително шише с парфюм и персийски копринен килим, които катарците бяха подарили на Стивън Мнучин, министър на финансите. 
Бутилката с уиски за г-н Помпео все още не е намерена, както и 22-каратовата златна монета и порцеланова купа от Виетнам за Джон Болтън, третият съветник на г-н Тръмп по националната сигурност, който изпрати на Times имейл с който казва, че никога не я е взимал и не е искал.

Загадка беше бързо разрешена, когато Times се свърза с г-жа Пенс, и адвокатът на семейството каза, че тя е взела златните кредитни карти, след като юристът по етика на Белия дом й беше казал, че тя може да ги задържи, защото са били оценени под минималният праг, който по онова време беше $390.

Но според информацията, предоставена от Държавния департамент от Белия дом на Тръмп, г -жа Пенс е трябвало да плати за тези карти на мястото на получаване. Съгласно федералните указания, ако служител на САЩ получи множество подаръци при среща с чуждестранен служител, американецът трябва да ги заплати, ако общата сума надвишава минималния праг. Държавният департамент съобщи, че г-жа Пенс е получила освен  картите и портмоне на обща стойност $1200.

Ричард Кълън, адвокат на семейство Пенс, заяви, че Държавният департамент е в грешка, и че тези подаръци са били предлагани на различни срещи и че г -жа Пенс е отказала да задържи портмоне. В отговор на г-н Кълън, говорителят на Държавния департамент каза, че се придържа към описа с подаръците на г-жа Пенс.

(Превод за "Труд" - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения